Annons

Högst arbetslöshet bland unga

Högst arbetslöshet bland trelleborgarna har de utrikesfödda ungdomarna. På ett år har siffrorna dock gått ner och den öppna arbetslösheten är idag lite lägre. Fler går på praktik och inom olika yrkesutbildningar.
Trelleborg • Publicerad 19 december 2011

Utrikesfödda ungdomar är den grupp som har svårast att hitta arbete i Trelleborg. Bland männen i denna grupp är 39,5 procent arbetslösa. Bland kvinnorna 28,4 procent. Slår man ihop grupperna är 34 procent arbetslösa.

Detta kan jämföras med ungdomar som är födda i Sverige. I den gruppen är 20,4 procent av männen arbetslösa och 21,4 procent av kvinnorna.

Annons

En del av de utrikesfödda ungdomarna är nyanlända och blir inskrivna på arbetsförmedlingen medan de läser sfi – svenska för invandrare. Det är en del i förklaringen till de höga siffrorna. När de har läst klart är det dags att söka jobb.

– Ett sätt att komma vidare är att gå en arbetsmarknadsutbildning, säger Eirin Anderberg på arbetsförmedlingen i Trelleborg.

Det är mycket vanligare att män går dessa utbildningar. Detta menar Eirin Anderberg beror på att utbildningarna finns inom yrken som är traditionellt manliga.

– Det handlar mest om byggföretag, industrier och att utbilda sig till förare för bussföretag. Vi har märkt att nyanlända kvinnor inte känner sig bekväma med dessa arbeten.

Vart kan de söka sig i så fall?

– Det som finns är komvux där de kan läsa till undersköterska. Men då blir kraven högre. Svenskan måste vara bra och man måste söka studiemedel.

Kan inte kvinnorna gå samma utbildningar som männen?

– Det vore det bästa. Men dessa kvinnor kommer från länder där man jobbar inom sömnadsindustrin. Den finns inte i Sverige längre utan försvann på 1960-talet.

För ett år sedan var arbetslösheten i princip lika hög för unga utrikesfödda män idag. Hos kvinnorna var den 4 procent högre. Men båda grupperna hade 2010 en betydligt högre öppen arbetslöshet, det vill säga när man helt saknar sysselsättning. Idag ingår fler män och kvinnor i program med aktivt stöd. Dessa program kan handla om praktik eller utbildningar.

– Jag hoppas att det beror på att man idag skriver in sig tidigt, redan när man läser sfi. Då kommer de in i statistiken den vägen, säger Carl- Axel Sandén, chef på arbetsförmedlingen i Trelleborg.

Annons

Hur jobbar ni med gruppen utrikesfödda ungdomar?

– Det handlar ofta om skräddarsydda lösningar som vi aktiverar fram hos företag. Och så har vi jobbat med EU-projektet Starkt grepp. Där fångar Trelleborgs kommun upp de som står utanför genom olika projekt.

När lågkonjunkturen kommer – slår den hårdare mot denna grupp som redan är så utsatt?

– Denna grupp är faktiskt inte speciellt konjunkturskänslig eftersom det just handlar om speciallösningar som vi på arbetsförmedlingen ordnar.

Martin Strandberg
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons