Högsäsong för raps, råg och vete
– Den torra sommaren har gjort att rapsen är tidig. Jag vet inte om det är positivt. Är det inte bättre om den får mogna på ett mer normalt sätt? säger Margareta Carlsson.
Hon kommer från Klagstorpsgården med det sista från rapsskörden. Just höstrapsens utgång var länge oviss. När vintern dröjde sig kvar var lantbrukare i Trelleborg oroliga över hur den skulle klara kylan. Men nu ser rapsen ut att har tagit sig bra och blivit klar i förtid.
Ute på spannmålsanläggningen Lantmännen i Klagstorp vallfärdar lantbrukare just nu för att tömma sin skörd. Det är bråda dagar, ofta blir det kö fram till luckan där man anmäler sig och prov på skörden tas.
– Vi gör en analys här och skickar också iväg för analys. Det är så man avgör vad priset blir, säger Christer Olsson.
25 000 ton
Han jobbar på anläggningen tillsammans med nio andra anställda. Totalt kan den ta emot 25 000 ton spannmål. Under en dag lämnar lantbrukare runt 1 000 ton spannmål.
– Vanligast nu är premiumvete som sedan fraktas till Åhus och blir sprit. Maltkorn är också vanligt, liksom kornvete, säger Christer Olsson.
Efter att lantbrukarna lämnat prov på sitt spannmål går de till nästa lucka och identifierar sig. Då kan personalen se vilket avtal just han eller hon har, vilket också avgör priset.
Kommer från Öland
Sen är det dags att tömma det man har med sig. Lantbrukarna kommer från både Skurup och Trelleborg. Jacob Augustinsson har rest från Öland för att skörda. Han är 17 år och kommer själv med en traktor som drar ett stort lass råg.
– Jag hjälper min morbror som bor på Svanetorpsgården i Skurup. En vecka tar skörden, ungefär. Det brukar bli fem eller sex vändor på en dag. Det är ett roligt sommarjobb, säger han.
Han tömmer sin last som rinner ner genom håligheter i marken. Inne i ett kontrollrum kan personalen sen följa hur spannmålet åker till en behållare där den blir rensad, sedan till torkutrymmet och sedan till en silo där den förvaras i väntan på frakt till kunden.