Högre klass på fotbollen i Trelleborg

Fotbollsgymnasiet i Trelleborg vill nå nya höjder. Därför har man ansökt om att få utbildningen certifierad genom Svenska fotbollförbundet.
Trelleborg • Publicerad 9 februari 2007

Fotbollsgymnasiet i Trelleborg har plats till 60 tjejer och killar. Studenterna läser på de vanliga gymnasieprogrammen och spelar fotboll inom ramen för sina individuella val.

Ledningen för fotbollsgymnasiet har nu skickat in en ansökan om att få utbildningen certifierad.

- Söderslättsgymnasiet är enligt inbjudan från fotbollsförbundet ett av gymnasierna i Sverige som erbjuder en erkänt bra verksamhet, säger Per Anders Ingvarsson, ansvarig för fotbollsgymnasiet.

För att bli certifierad måste utbildningen uppfylla vissa krav när det gäller träningspass, träningsmöjligheter, utbildningsnivå på tränarna och samarbete med klubbarna. I nuläget uppfyller fotbollsgymnasiet i Trelleborg nästan alla krav. Dock är träningspassen förlagda till både förmiddag och eftermiddag. Fotbollsförbundet kräver att det bara är förmiddagspass.

- Och då når vi inte upp till det här kravet i nuläget, säger Per-Arne Ingvarsson.

Enligt Per Anders Ingvarsson finns det även planer på ett framtida krav på möjlighet till inomhusträning vilket Trelleborg inte klarar i nuläget.

En certifiering skulle innebära en kvalitetsstämpel på utbildningen som höjer statusen, ger bra PR och får fler bli vande fotbollsstjärnor att söka sig till Söderslättsgymnasiet menar Per Anders Ingvarsson.

- Det är viktigt att vi håller hög kvalitet och följer de riktlinjer som finns, säger han.

Kopplat till certifieringen kommer enligt Per Anders Ingvarsson, ett nytt system att införas där pengar ska fördelas till lokala idrottsgymnasier. Med detta kan fotbollsgymnasiet eventuellt få så kallade riksplatser. Det innebär att om en spelare som är landslagsman går på fotbollsgymnasiet i Trelleborg så får skolan extra pengar från fotbollsförbundet. De är då öronmärkta till specialträning för spelarna i fråga.

En ansökan om certifiering är inlämnad och i veckan ska Per-Arne Ingvarsson tillsammans med vikarierande tränaren Åke Kallenberg, träffa Skånes fotbollsförbund för att diskutera igenom kraven. Under våren avgörs sedan vilka gymnasier som blir slutligen certifierade.

Magnus Aspegren

0410-545 31

Magnus.aspegren@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.