Annons

Högre intäkter men minskande resultat

Intäkterna för hamnen ökade under 2010 men vinsten minskade jämfört med 2009. Det visar siffror från årsredovisningen.
– Vi har lagt upp en buffert för framtiden, säger styrelseordföranden Jan Isaksson (M).
Trelleborg • Publicerad 20 april 2011
Trelleborgs hamn
Trelleborgs hamnFoto: Claes Nyberg

Under 2010 drog hamnen in mer pengar jämfört med föregående år. Något som också resulterade i ett bättre resultat före skatt och avskrivningar: 20,2 miljoner för 2010 jämfört med 11,5 miljoner 2009. Men trots det blev hamnbolagets resultat efter skatt och avskrivningar, det vill säga vinsten, 1,8 miljoner för 2010. En minskning med drygt 750 000 kronor jämfört med året före.

Det som krympte vinsten var att företaget valde att göra det som kallas "avskrivningar över plan" på 17,5 miljoner.

Annons

Hamnen har alltså skrivit av värdet på investeringar snabbare än vad som planerades när investeringarna gjordes. Det handlar framförallt om avskrivningar på fordon och tekniska anläggningar. Effekten blir en lägre vinst och därmed lägre skatt.

– När vi gör en investering på säg en miljon planerar vi att skriva av den med hundratusen per år i tio år. Nu har vi ökat den takten och kan lägga upp en större buffert i företaget när vi betalar mindre skatt. Det är inget konstigt, så gör alla företag, säger Jan Isaksson.

Varför har man gjort snabbare avskrivningar?

– Vi planerar inte att gå back men vi måste stå rustade för sämre tider, säger Jan Isaksson.

Sofia Andersson är ekonomichef för Trelleborgs hamn. Hon säger att de tre första månaderna av 2011 varit positiva för hamnen. Det är därför inte aktuellt att göra några förändringar av personalstyrkan.

– Vi ligger över budget och trafiken har ökat med sex procent jämfört med de tre första månaderna förra året, säger hon.

Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons