Annons

Högre ersättning till skadad polis

Den polisman som släpades efter en bil i Trelleborg i början av sommaren fick skadeståndet höjt i hovrätten.
Trelleborg • Publicerad 14 september 2004

Hovrätten ansåg, till skillnad från Trelleborgs tingsrätt, att polismannen även skulle ha rätt till kränkningsersättning med 10000 kronor. Dessutom dubblade de ersättningen för sveda och värk. Totalt en summa på 30 000 kronor.

Det ettåriga fängelsestraffet för den 44-årige trelleborgaren som dömdes för försök till grov misshandel av polismannen fastställdes däremot av hovrätten.

Annons

Han dömdes samtidigt för en bilstöld, för häleri av verktyg och grov olovlig körning.

Hovrätten förklarade även en tidigare villkorligt medgiven frihet förverkad villket förlängde det sammanlagda straffet med 3 månader. I fredags, tre dagar innan hovrättsdomen, dömdes 44-åringen i en annan tingsrätt till två års fängelse för våldtäkt. Detta ska hovrätten också ha tagit hänsyn till i sin dom.

Precis som i tingsrätten hävdade 44-åringen i hovrätten att han inte haft för avsikt att skada polismannen då han backade med bilen. Han förklarade att bilen helt oväntat backade på grund av att växellådan var trasig. Hovrätten menade att oavsett om det var så att bilen backade på grund av en trasig växellåda så fortsatte 44-åringen att backa när polismannen befann sig mellan bildörren och karossen - och skulle därför dömas för försök till grov misshandel.

Polisen slungades till marken och släpades ett tiotal meter. Han fick blåmärken och skrubbsår men klarade sig undan allvarligare skador. Mannen lyckades komma undan polisen och anhölls i sin frånvaro men kunde gripas senare samma dag. Han häktades ett par dagar senare och har suttit häktad sedan dess.

Hovrätten menade i sin dom att det finns risk att han fortsätter sin brottslighet och att han därför ska stanna kvar i häktet tills dess att domen vunnit laga kraft.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

TRELLEBORG
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons