Annons

Höghus på gång på sockerbrukstomten

Detaljplanen för sockerbrukstomten i centrala Trelleborg är nu klar för beslut i kommunfullmäktige. En enig samhällsbyggnadsnämnd går vidare med planen som tillåter fyra höghus på sex till åtta våningar.
Trelleborg • Publicerad 19 april 2012
Så här är det tänkt att Trelleborgshems nya höghus ska byggas.
Så här är det tänkt att Trelleborgshems nya höghus ska byggas.Foto: Kommunen
Foto: Tomas Nyberg

– Kommunen har en ambition att förtäta i staden, säger Patrik Holmberg (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Det här är ett sätta att göra något av en ful tomt i centrum.

Många grannar har klagat på Trelleborgshems byggnadsplaner och menat att deras tomter blir skuggade av de höga husen.

Annons

– Vi har låtit göra en simulering av skuggorna vid olika tider på året och problemen blir ganska små för de kringboende, säger Patrik Holmberg. Om man ska bygga i staden så kan man inte undvika att det blir en del besvär.

Enligt undersökningen är det trädgårdar och bebyggelse vid Fanjunkaregatans östra del som delvis nås av skuggor på sena eftermiddagar, vår och höst samt kvällstid på sommaren. Trädgårdar på Norregatan närmast söder om Allén nås av skugga kvällstid på sommaren. Vid de tillfällena står solen lågt på himlen. Övriga fastigheter påverkas inte, enligt undersökningen.

– Det är ju också punkthus och inte en sammanhängande rad av hus det handlar om så skuggningen finns där bara under en viss tid, säger Patrik Holmberg.

Enligt förslaget till ny detaljplan kommer problemen med insyn att bli små och minskas av vegetation.

En annan fråga som grannarna tagit upp är en befarad ökning av trafiken. Trafiken kommer att öka längs den nya bostadsgatan som ska byggas och på Gråbrödersgatans västra del, enligt förslaget till detaljplan.

Placeringen av huset vid väg 108/Bryggaregatan medför höjd risk på grund av transporter av farligt gods. Det ska lösas med invallningar och avåkningsskydd mot Bryggaregatan. Inga bostäder får heller ligga närmare gatan än 14 meter.

Förslaget till detaljplan tas troligen upp till beslut i kommunfullmäktige i juni.

Louise Löfgren
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons