Annons

Höga halter fosfor i Näsbyholmssjön

Den relativt nyinvigda Näsbyholmssjön innehåller höga halter fosfor. Ett ämne som bidrar till försurning och algblomning.
Trelleborg • Publicerad 10 augusti 2004

Det visar de två första prover som tagits på vattnet i sjön. Till analys skickas varje gång vatten från såväl in- som utlopp. - Det är påtagligt mer fosfor i det vatten som går ut ur sjön än i det som kommer in, säger miljö- och hälsoskyddsinspektör Erik Torkelsson. Han vill än så länge vara väldigt försiktig i sin analys av vad det kan bero på och vilka konsekvenserna kan bli. Men han tror att orsaken kan vara att sjön är så ny att växtligheten än så länge inte hunnit bli etablerad. - Därmed tar den inte hand om näringsämnena. Normalt sett brukar man också ta hjälp av växter för att försöka reducera halten fosfor i sjöar. Erik Torkelsson säger att ämnet bidrar till att öka faran för övergödning, försurning och algblomning. Kåre Kennemo, ordförande i Naturskyddsföreningen i Vemmenhögsbygden, är inte heller säker på vilka slutsatser man kan dra av de provresultat som hittills kommit. Men även han påpekar att sjön fortfarande är ung. - Det tar ett par år innan den har stabiliserat sig. Precis som Erik Torkelsson påpekar Kåre Kennemo vikten av växtlighet. Han konstaterar också att proven medför att det utgående vattnet för med sig fosforn till havet via Dybäcksån. Om det i sin tur ger en negativ påverkan på miljön lär de kloka tvista om. Kåre Kennemo säger att en del anser fosfor vara det värsta för havsmiljön medan andra säger att det är kväve. Ett tredje prov på vattnet i Näsbyholmssjön togs så sent som i förra veckan och har ännu inte hunnit analyseras. Avsikten är att ta ett prov varje månad för att på så sätt få en långsiktig serie med information om näringsstatusen i Näsbyholmssjön.

Camilla Erkenfeldt camilla.erkenfeldt@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons