Höga avgifter i Trelleborgs kommun

Trelleborg har dyrast avgifter för avfall, vatten, avlopp el och värme i södra Skåne. I alla fall enligt en undersökning som HSB, Hyresgätföreningen, Riksbyggen, Sabo och Fastighetsägarna gjort. Enligt undersökningen har de sammanlagda avgifterna ökat med 15 procent mellan 2005 och 2006.
Trelleborg • Publicerad 24 oktober 2006
Att fjärrvärmenätet är under uppbyggnad kan förklara att avgifterna för fjärrvärme ligger högre i Trelleborg än i andra kommuner. ARKIVBILD: TOMMY SVENSSON
Att fjärrvärmenätet är under uppbyggnad kan förklara att avgifterna för fjärrvärme ligger högre i Trelleborg än i andra kommuner. ARKIVBILD: TOMMY SVENSSONFoto: 

Men på trelleborgs kommun är man skeptisk till resultatet.

– Det låter märkligt. Generellt sett har vi inte höjt avgifterna sedan början av mandatperioden, säger Alf Hansson (s), ordförande i tekniska nämnden i Trelleborgs kommun.

Enligt Hyresgästföreningens medlemspublikation 3 rum och kök är det kostnaderna för el och fjärrvärme som ökat mest. Men Alf Hansson anser att mätningen inte är riktigt rättvis.

– När det gäller fjärrvärmen tillhandahåller vi en värmeväxlare åt kunden som man annars får hålla själv, därför ligger vi dyrt, säger Alf Hansson. Enligt 3 rum och kök är priset för fjärrvärme även högre på grund av att nätet är under uppbyggnad.

Trelleborgs Allehanda har tidigare rapporterat att sophämtning och va-avgifter kommer att höjas efter årsskiftet. Sophämtningstaxan höjs med 25 procent och taxan för vatten och avlopp går upp med tio procent.

Enligt undersökningen ökade avgifterna i Vellinge med tio procent mellan 2005 och 2006.

Andreas Mårtensson Kostnader för avfall, vatten, avlopp, el och värme i södra Skåne. Siffrorna i kronor/kvadratmeter. Procentuell ökning inom parentes.

Trelleborg 272 (15)

Lomma 270 (5)

Simrishamn 267 (4)

Ystad 264 (8)

Sjöbo 263 (7)

Tomelilla 261 (4)

Staffanstorp 258 (7)

Malmö 248 (4)

Lund 248 (6)

Burlöv 244 (5)

Vellinge 225 (10)

Svedala 225 (6)

Skurup 224 (5)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.