Hjulfest på bilprovningen

Gamla veteranbilar, sportbilar och rena tävlingsbilar lockas varje år till Trelleborg för kontrollbesiktning. Och samtidigt lockas personal från hela Skåne att jobba.
Trelleborg • Publicerad 3 maj 2008
Gamla veteranbilar, sportbilar och rena tävlingsbilar lockas varje år till Trelleborg för kontrollbesiktning. Och samtidigt lockas personal från hela Skåne att jobba. Bilder: Tomas Nyberg
Gamla veteranbilar, sportbilar och rena tävlingsbilar lockas varje år till Trelleborg för kontrollbesiktning. Och samtidigt lockas personal från hela Skåne att jobba. Bilder: Tomas NybergFoto: 

Evenemanget har blivit något av en folkfest. Bilägare kör så långt som från Göteborg för att få sin bil besiktigad. Personal så långt som från Hässleholm åker till Trelleborg för att jobba. För båda kategorierna människor är det kanske minst lika viktigt att träffa folk som delar samma intresse. Peter Malmberg på bilprovningen var med och drog igång verksamheten för 15 år sedan.

- Det började i liten skala men nu är det så mycket att vi tar det vi hinner med, berättar han.

Personalen som jobbar den här dagen är speciellt utvald.

- De är handplockade för att de är intresserade och har kunskap om de här bilarna, säger Peter Malmberg.

Parkeringen utanför är full av bilar som väntar på besiktning. Inne i hallen står Arne Berg som har fått hjälp av grannen Håkan Ek att köra sin Triumph -69 från Svedala till Trelleborg.

- Den är rolig att köra för det är en äkta gammaldags sportbil. Rätt ljud, rätt känsla och ingen komfort överhuvudtaget, säger Håkan Ek.

Uno Olsson är på plats med en av många motorcyklar i samlingen.

- När jag var 11 år började jag köra Husqvarna och lärde mig på den, säger Uno Olsson.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.