Annons

Hjärtstillestånd orsakades av feltolkat EKG

Socialstyrelsen riktar kritik mot Trelleborgs lasarett på flera punkter efter att en hjärtsjuk man drabbats av hjärtstillestånd.
Trelleborg • Publicerad 7 juli 2011
Foto: Torbjrn Carlson

Det var i mitten av mars som den sedan tidigare hjärtsjuke mannen sökte läkarhjälp eftersom han känt sig alltmer trött och andfådd.

På sjukhuset konstaterades en ökad hjärtrytm och mannens medicindos ökades.

Annons

Innan mannen skickades hem två dagar senare togs ett EKG, som ska ha visat tydliga förändringar. Enligt socialstyrelsens bedömning borde medicindosen då återigen ha minskats, men avvikelsen uppmärksammades inte av den ansvarige läkaren.

"Att så inte skedde är anmärkningsvärt men kan möjligen förklaras av att en mer erfaren läkare inte var rondansvarig eller tillfrågad avseende EKG-tolkningen", skriver Socialstyrelsen.

Istället skickades mannen hem och drabbades samma kväll av hjärtstillestånd med defibrillering och ambulanstransport som följd.

Socialstyrelsen ålägger nu lasarettet att redovisa vilka vidtagna åtgärder för att liknande incidenter ska kunna undvikas i framtiden. Framför allt bör rutinerna för tolkning av EKG samt konsultation och rådfrågan ses över.

Louise Löfgren
Jonatan Göth
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons