Annons

Hjärngympa håller igång pensionärerna på Mörten

Högläsning och tillbakablickar på Anderslövs historia väntar för pensionärerna på seniorboendet Mörten. Läsecirkeln, som kommer att starta i höst, ska fungera som hjärngympa för pensionärerna.
Trelleborg • Publicerad 31 augusti 2008
Inga Larsson och Greta Petersson är på väg till sina lägenheter efter lunchträffen.Foto: 
Utanför Mörten står cyklar och rullatorer och väntar på att få ta sig en tur.Foto: 
Allan Kristiansson, Margareta Pettersson och Ewy Rådendan är några av dem som brukar besöka samlingslokalen för att äta lunch med de andra pensionärerna. bild: albin BrönmarkFoto: 
I samband med lunchen planerade pensionärerna inför höstens aktiviteter.Foto: 
Evy och Carl-Gustav Andersson har bott på seniorboendet Mörten de senaste fem åren.Foto: 

- Vi kommer att vara i vår samlingslokal. Vi köpte boken, Minnen från Anderslöv, för pengarna som vi fick in från den loppis som vi hade. Tanken är att vi ska ha högläsning och turas om att läsa. På så sätt får man igång ett samtal så att hjärnan får arbeta. Det är viktigt att man håller igång, förklarar Pia Fredriksson som är servicevärdinna på seniorboendet i Anderslöv.

I tamburen på Mörten möts pensionärerna och besökarna av stenar, fiskenät, fiskar och sjöstjärnor. Tillsammans bildar de ett konstverk. Bredvid det havsinspirerade väggkollaget hänger en skylt där det står: Välkommen!

Annons

- Vi har försökt att göra det så hemtrevligt som möjligt. De äldre ska inte behöva känna att det är ett hyreshus, säger Pia Fredriksson som arbetat på Mörten i närmare arton år. På en annan vägg hänger en gigantisk fisk som är en symbol för seniorboendet. Den formas av bilder från olika aktiviteter som pensionärerna gjort tillsammans genom åren.

- Det är inte bara bilder på pensionärerna. Vi försöker att binda samman unga och gamla. I bland besöker vi dagisbarnen och i bland kommer de hit, säger hon medan hon pekar på några av bilderna som väcker minnena till liv.

När TA besöker Mörten doftar det mat i hallen och pensionärerna har precis avslutat lunchen. En gång i veckan träffas de för att ha en trevlig stund tillsammans.

- I dag blev det pytt i panna med ägg. Varje fredag träffas de som vill för att umgås. De får välja om de vill träffas över en frukost, lunch eller eftermiddagskaffe.

Förutom att pensionärerna under hösten kommer att kunna aktivera sig genom högläsning kommer de även att ha möjlighet att sysselsätta sig med annat.

- Vi kommer att ha gympa tillsammans. Att lösa korsord är också något som vi kommer att dra igång. Det ska vara ett stort korsord som alla kan hjälpas åt att lösa. Aktiviteterna på seniorboendet med sina 24 lägenheter är många. Kyrkoherden KG Lundmark besöker pensionärerna en gång i månaden för att hålla gudstjänst.

- Några har problem att ta sig till kyrkan därför kommer prästen KG Lundmark hit. Han har alltid mycket att säga. Det kan vara roliga saker men även saker som leder till eftertänksamhet.

Sammanhållningen på boendet är stark och pensionärerna står varandra nära. Pia Fredriksson jämför relationerna mellan pensionärerna med äkta makar.

- Det är precis som äktenskapet. Det går upp och det går ned. De lär ju känna varandra väldigt väl.

På Mörten bor det sex gifta par. Evy och Carl-Gustav Andersson är ett av dem. Parets trerumslägenheten är ombonad och täppan utanför omsluts av en färgstark blomsterrabatt. - Allting här är så bra, så det kan inte vara bättre. Tänk bara vår tvättstuga - den är som en sol, säger Evy Andersson med ett stort leende.

Annons

Varje morgon går värdinnan Pia Fredriksson in till alla pensionärerna på Mörten. Och för Evy Andersson, som bott på seniorboendet tillsammans med maken i fem år, är Pia en mycket betydelsefull person.

- Varje morgon kommer hon in och säger: "God morgon mina vänner är ni uppe i dag?" Hon är underbar, säger Evy samtidigt som hon knyter sin hand om Pias.

Caroline Andersson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons