Annons

Hjälp med självrisk för skadegörelse

Anställda och förtroendevalda i Trelleborgs kommun kan få hjälp med självrisken för skadegörelse. Om förövaren är okänd och skadegörelsen har ett samband med jobbet.
Trelleborg • Publicerad 10 maj 2010
Om förövaren är okänd och skadegörelsen har ett samband med jobbet kan kommunanställda få hjälp med självrisken.
Om förövaren är okänd och skadegörelsen har ett samband med jobbet kan kommunanställda få hjälp med självrisken.Foto: 

Kommunstyrelsen i Trelleborg sade ja till förslaget på sitt senaste sammanträde men slutligt beslut fattas av kommunfullmäktige.

Både för kommunen och för den anställde är det viktigt att kriterierna för ersättning hålls strikta. Annars kan det handla om en skattepliktig förmån.

Annons

Det måste klart framgå att skadegörelsen har att göra med den anställdes arbete. Det kan handla om lärare, fritidspedagoger och socialarbetare som kan råka ut för den här typen av händelser.

Ett annat krav är att förövaren är okänd, annars ska den som åstadkommit skadegörelsen betala ersättningen.

I första hand ska kommunen ersätta självrisken, men om försäkringen inte täcker skadan så kan kommunen betala för hela skadan. Förutsatt att den anställde är normalförsäkrad.

När det gäller hur mycket skadan är värd så litar kommunen på försäkringsbolagens bedömningar.

– Vi kommer inte att göra några egna utredningar av värdet på skadorna utan utgår från försäkringsbolagens bedömning, säger Ulf Bingsgård (M), kommunalråd i Trelleborg.

Ulf Bingsgård vill också poängtera att den här typen av händelser där en anställd utsätts för skadegörelse och man inte kan ta reda på vem som gjort det är mycket sällsynta.

– Jag tror att vi bara har haft ett fall sedan 2007, säger han.

Förslaget om ersättning till anställda för den här sortens skador väcktes ursprungligen av Bert Ekstrand (FP) 2008.

Johan Silfversten Bergman
Lasse Bryggare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons