Annons

Hjälp hunden över nyår

Det är fortfarande tid kvar till nyår, men årets värsta tid har redan börjat för många hundar. Smällandet pågår på många håll utan hänsyn till skotträdda hundar.
Trelleborg • Publicerad 21 december 2005

Det finns hjälp att få. En del av den kan vara läkemedel och en del träning. Många oroliga hundägare kommer till Trelleborgsveterinären. Vissa raser är vanligare än andra.

– Många shetland sheepdog kommer, och många golden retrievers, säger veterinär Mätta Hall. Jag tror att en del ligger genetiskt i rasen och en del av hundarna har blivit skrämda av skott eller ett kraftigt åskväder.

Annons

Det finns lugnande medel, baserade på feromoner. Dessa är inte något som man ger hunden utan hunden ska andas in lukten av feromonerna som verkar lugnande. Mätta Hall bedömer att feromonerna ger hunden en grundtrygghet men de bör kompletteras med ångestdämpande tabletter. Det räcker inte att börja ge tabletter vid jultid utan ägaren till en orolig hund bör börja i mitten av november så att hundens kropp ställer in sig.

– Hundarna blir trötta och avslappnade i musklerna, säger hon. En del av de här preparaten kan också användas tillsammans med träning för att bryta hundens nervösa beteende.

Det är inte bara knallen som skrämmer hunden utan det handlar om fyra delar i skeendet, ett vinande, knallen, ljusskenet och lukten av krutrök. Alla fyra delarna kan var för sig eller tillsammans verka skrämmande för hunden.

– Det gäller att nonchalera hundens tecken på oro, inte förstärka dem, säger Mätta Hall. Många som är medvetna om problemet brukar träna vid skjutbanor. Och träna tillsammans med stabila hundar som inte blir skrämda. Vi hundägare smittar gärna av oss vår rädsla eller oro på hunden.

Det är inte lika vanligt med buller- eller skotträdda katter. Men naturligtvis finns det nervösa individer. Det är dock inte lika lätt att se om en katt är nervös.

– Jag brukar rekommendera att ha hunden i källaren, med musik på och nerrullat så att hunden inte märker smällandet.

Christer Hansson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons