Annons

Hittelön utlovas för försvunnet instrument

Fortfarande finns inga spår efter det försvunna mätinstrumentet i Smyge. Det var dagarna före julhelgen som personal från SMHI i Norrköping upptäckte att den apparat som under hösten har registrerat havsströmmar var borta. Nu utlovas en hittelön om någon finner den.
Trelleborg • Publicerad 3 januari 2002

Apparaten skulle användas för att kontrollera inflödet av tång, de fintrådiga algerna.

Instrumentet som satt fastkedjat på en rostfri platta är gult och klotformat, cirka 25 centimeter i diameter, och var placerat fyra meter under vattenytan alldeles utanför hamninloppet.

Annons

- Det är förstås tråkigt att vi ännu inte funnit mätinstrumentet. Hittar vi inte det tvingas vi köpa in ett nytt och sätta dit det i vår, säger Kjell Wickström, ansvarig för projektet.

Lyckas man inte hitta föremålet reser personal från SMHI:s oceanografiska avdelning i Norrköping till Smyge i mitten av den här månaden för att fortsätta sökandet efter instrumetet, som kostar 250 000 kronor. Projektet att analysera vattenströmmarna kostar dock betydligt mer, närmare en halv miljon kronor, eftersom man har utgifter för dykare och resor för personalen från Norrköping till Skåne.

- Vi hade hoppats att få in tips från någon av fiskarna, men ingen har lämnat någon information om var mätinstrumentet kan tänkas finnas. Vi hoppas förstås att det ligger i närheten av plattan där det var fastkedjat, säger han.

Jakten på det försvunna föremålet, som väntas dra igång om cirka två veckor, kommer att omfatta dykare som kommer att undersöka bottnen. Dessutom ska man videofilma under vattenytan för att försöka finna det.

- Hittar någon föremålet så lovar vi att betala ut en hittelön. Exakt hur mycket det rör sig om kan jag inte säga, men man får garanterat några tusen kronor, säger han.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons