Annons

Hit kommer patienter från hela Skåne

En brokig samling personer har kommit till metadonkliniken i Trelleborg. Två saker har de gemensamt. Ingen av dem är fri från sitt beroende, men alla är fria från sitt missbruk.
Trelleborg • Publicerad 14 april 2011
Benny Dahlqvist har arbetat med läkemedelsbehandling sedan början av nittiotalet. – Då fanns det mycket okunskap om behandlingen. Men det har visat sig vara den mest framgångsrika behandlingen, säger hanFoto: Claes Nyberg
– Vi sätter inte upp mål för individerna. De gör de själva, om de får ett återfall berättar de det till 99 % själva. Det är vuxna människor och de står till svars för sig själva, säger sjuksköterskan Annika Håkansson som tillsammans med Benny Dahlqvist sköter den dagliga driften av klinikenFoto: Claes Nyberg

Sjuksköterskan Benny Dahlqvist förklarar att den vanligaste missuppfattningen om metadonet är att man byter ett missbruk mot ett annat.

– Vi brukar säga att man är missbruksfri men inte fri från sitt beroende.

Annons

I några sparsamt möblerade lokaler i en av Trelleborgs tegelbyggnader medicineras narkomaner med de tungt beroendeframkallande läkemedlen Metadon och Suboxone. Precis som heroin är metadon opiatbaserat och i den dos som delas ut på kliniken är det också dödligt för de som inte har ett missbruk bakom sig.

– Behandlingen är ofta livslång men är också den behandling som visat sig vara mest framgångsrik då det gäller ett avancerat opiatmissbruk, säger Benny Dahlqvist.

Till metadonprogrammet i Trelleborg kommer missbrukare från hela Skåne. Många pendlar dagligen från Helsingborg och Lund trots att det finns metadonprogram sedan många år i de båda städerna.

– Det är alltid bättre om de bor i närheten av kliniken. Men det är långa köer överallt och vi är den enda kommunen som tar in nya patienter, säger Benny Dahlqvist.

Sedan 1 juli i fjol får man söka till vilket metadonprogram man vill i Skåne. Oavsett var man är skriven. Men många missbrukare känner inte till vilka program som tar in nya patienter och hur köerna fungerar.

– Varje metadonprogram har sitt eget sätt att handskas med kön. Det skulle behövas ett samordningscentrum. Någon som delade ut och fördelade platser i hela Skåne. Nu innebär det ofta en oerhörd väntan med risk att många dör, säger Benny Dahlqvist.

Runt ett ovalt bord sitter några av de som är inskrivna i programmet. De löser korsord, dricker kaffe och snackar. Då och då sticker någon iväg för att gå och röka på gården.

Pelle som sitter vid en av kortsidorna av bordet bestämde sig för att skriva in sig på programmet redan när han satt i fängelse.

– Jag kände direkt när jag muckade att jag inte skulle fixa det ensam. Hade jag varit själv i bilen hade jag inte åkt till kliniken.

Vid bordet sitter också Robert. Han berättar att han tagit heroin i trettio år innan han för två och ett halvt år sedan började med metadon.

Annons

– Det är bra för samhället, det innebär ett helt annat liv det här, konstaterar han.

På andra sidan bordet får Pelle ett telefonsamtal.

– Jag har fått en lägenhet, utropar han och lägger ner sin mobiltelefon på bordet.

– Kanon, säger Robert och slår ihop händerna.

Umgänget på kliniken är viktig berättar han. Många besöker kliniken alla dagar i veckan trots att de inte behöver.

– Vänner, folk man känner här, det betyder mycket. Jag har ingen stor umgängeskrets. Tidigare gick all tid åt att jaga knark. Man hade inte tid till att skaffa vänner.

Martin Strandberg
Ossian Sandin
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons