Annons

Historiskt beslut för finsktalande

Trelleborg blir den första kommunen i Skåne som går med i förvaltningsområdet för finska språket. Kommunfullmäktige tog det historiska beslutet på måndagskvällen.
Trelleborg • Publicerad 22 oktober 2013

– Jag är glad och stolt. Det är ett erkännande för de minoriteter som finns i vår kommun, sa kommunalrådet Ulf Bingsgård (M).

Om kommunens ansökan beviljas innebär det till exempel att finsktalande trelleborgare får rätt att använda finska i kontakt med myndigheter. Man har också rätt att få tillgång till både äldreomsorg och barnomsorg på finska, i alla fall delvis.

Annons

Tom Nyström, som lämnat in ett medborgarförslag i saken, tackade kommunen för handläggningen av ärendet.

– Efter att föreningen Sverigefinländarna och den lokala finska föreningen haft möte med kommunledningen så har handläggningen varit spikrak och snabb, sa han.

Men det var inte riktigt så god stämning under hela mötet. När Bertil Larssons (SÖS) motion om att anlita experter för att utveckla Anderslöv var uppe så blev det en stundtals tuff debatt mellan honom och Catherine Persson (S) i ena ringhörnan och kommunalrådet Ulf Bingsgård (M) i den andra. Bertil Larsson anklagade femklövern för passivitet och undrade varför man är så rädd för experter.

– Är inte Anderslövsborna värda det? Ni tillsatte ju en utredning för att utveckla Trelleborgs centrumutveckling, varför kan ni inte göra det i Anderslöv?

Catherine Persson var inne på samma linje. Hon yrkade bifall till motionen och menade att en expertanalys skulle kunna användas som komplement till det arbete som görs i samhällsbyggnadsnämnden för att lyfta orten.

Ulf Bingsgård var dock kallsinnig. Han påtalade flera positiva saker som händer i Anderslöv för tillfället, och som är initierat av privata initiativ.

– Anderslöv är inget Norrlandsområde i någon utkant som behöver omhändertas. För det är precis det jag hör av dem som yrkar bifall till motionen. Man skickar tydliga signaler på att "ni klarar er inte är själva". Men det finns tydliga bevis för att Anderslöv är en del av kommunen som växer och mår bra, sa Ulf Bingsgård.

Eftersom Sverigedemokraterna röstade med femklövern blev det avslag på motionen.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons