Annons

Historievandring genom Klagstorps storhetstid

I sin tolfte bok utelämnar hembygdforskaren Nils Brönmark ingenting. Läsaren får veta allt om alla byggnader av betydelse i Klagstorp.
Trelleborg • Publicerad 26 december 2013
Nils Brönmark på Storgatan i Klagstorp. I bakgrunden till vänster syns det hus som troligen var det första som byggdes efter järnvägens ankomst 1890. Ett hus som inrymt både bokhandel och möbelaffär. Till höger syns det gamla järnvägshotellet.
Nils Brönmark på Storgatan i Klagstorp. I bakgrunden till vänster syns det hus som troligen var det första som byggdes efter järnvägens ankomst 1890. Ett hus som inrymt både bokhandel och möbelaffär. Till höger syns det gamla järnvägshotellet.Foto: Foto: Claes Nyberg
Boken ”Klagstorp genom tiderna” rymmer 152 sidor lokalhistoria.
Boken ”Klagstorp genom tiderna” rymmer 152 sidor lokalhistoria.Foto: Foto: Claes Nyberg

– Jag har avhandlat de hus där det funnits rörelser, säger Nils Brönmark.

Boken ”Klagstorp genom tiderna” är imponerande läsning. På 152 sidor tar Nils Brönmark med läsaren på en historievandring genom byn. Han skildrar tiden från 1778, då Klagstorp bestod av sex gårdar kring kyrkan och fyra gatuhus, till första halvan av 1900-talet då byn fullkomligt sprudlade av liv. På 1930- och 40-talen var det mer än 30 affärer i byn, och till det en mängd hantverkare.

Annons

När vi träffas i Klagstorps församlingshem börjar Nils Brönmark rabbla upp allt som fanns i byn under storhetstiden.

– Det var i princip två av allting man kan tänka sig. Två livsmedelsaffärer, två färgaffärer, två pappershandlare, två banker, två hårfrisörer. Och så mejeri, biograf och hotell, säger Nils Brönmark.

Överrsakningar

Han minns själv den gyllene tiden när han som liten påg cyklade från Brönnestad till Klagstorp för att handla i någon av affärerna.

– Jag minns dagen innan skyltsöndagen, när det var brunt papper för alla fönstren i affärerna och man undrade vad som fanns bakom. För en liten grabb var det spännande, säger han.

Nils Brönmark började bygdeforska efter pensionen och det har blivit ett dussin publikationer sedan dess.

Han har bland annat skrivit om byarna runt omkring Brönnestad, Vallby, Hemmesdynge och Beddingestrand och gjort en bok om gamla dansbanor.

Redan i slutet av 1990-talet producerade han ett litet häfte om sin barndoms Klagstorp, och ”Klagstorp genom tiderna” är en utvidgning av det. Till sin hjälp har han haft historiska arkiv, uppgifter från lantmäteriet och gamla skrifter.

Historiemästare

Nils Brönmark är utan tvekan en mästare på sin hembygds historia och när vi färdas längs Storgatan kan han ur huvudet nämna exakt vad som funnits i de gamla husen.

Annons

Men vad tror han om Klagstorps framtid?

– Jag tycker det finns fog för en viss optimism. Det finns en del nya företag som startat, säger Nils Brönmark som dock kan konstatera att det aldrig blir som förr.

När järnvägen fanns, när byn myllrade av liv och när Klagstorp kallades Söderslätts metropol.

Lisa Kron
Andreas Mårtensson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons