Historiens vingslag överröstar duvornas
HÖKÖPINGE
Det är trevligt att vara duva i Hököpinge. I sockerbrukets gamla fabrikslokal trivs fåglarna uppe vid takbjälkarna. Och när de sitter i fönstergluggarna ett tjugotal meter ovanför marken har de en vidunderlig utsikt över slätten, Öresund och Malmö.
Duvorna har ungefär ett halvår på sig att njuta. Sedan drar byggarna in. River ut allt invändigt men behåller den historiska fasaden.
Torbjörn Lindström ser nöjd ut när han går omkring och inspekterar byggnaderna. Han är projektledare för HSB:s storsatsning på Bruksparken.
I fabrikslokalen och en intilliggande maskinhall ska 88 lägenheter byggas. När dessa är klara ska ytterligare 200 bostäder norr och öster om fabriksbyggnaden påbörjas.
Just nu är saneringen av området i full gång och sedan dundrar byggmaskinerna in.
– Det första vi måste göra är att bygga en ny förskola öster om fabriken. Eftersom den nuvarande förskolan ligger i fabrikslokalen kan vi inte bygga om den förrän barnen har en ny förskola att vara i, säger Torbjörn Lindström.
Det förfallna fabriksområdet kommer aldrig att bli sig likt igen. Vissa byggnader rivs, andra bevaras så gott det går. Den lilla träsilon precis öster om fabriken är k-märkt och ska vara kvar. Det var på silons innerväggar som den legendariske William Arne tränade med sin motorcirkus inför sommarens spektakulära uppträdanden.
I helgen rasade taket till silon in och byggnadens framtid är osäker.
– Vi får väl se vad vi kan göra av den, men den ska i alla fall stå kvar. Det är en fantastisk fin byggnad, säger Torbjörn Lindström.
Den 40 meter höga skorstenen måste dock rivas. Skorstenen är i så dåligt skick att den utgör en fara för allmänheten. Även den lilla byggnaden närmast vägen försvinner.
– Teglet kommer vi att återanvända för att lappa och laga fabriksbyggnaden. Om byggnaden stått sedan 1892 ska den väl stå ett tag till, men vi måste se till så att det inte blir några problem med teglet, säger Torbjörn Lindström.
Inuti huvudbyggnaden är det ödsligt. Diverse bråte ligger lite överallt, men det är inget emot hur det var för några månader sedan. Tidigare hyresgäster hade lämnat kvar allsköns skräp. Övergivna bilar, mängder av gamla bildäck och möbler.
– Vi hade fem man på plats som röjde i två månader, säger Lars Jonsson platschef för entreprenören Byggcompagniet.
Lars Jonsson och Torbjörn Lindström ser en stor utmaning i att förvandla den gamla industrilokalen till toppmoderna lägenheter.
– Vi har fått mycket inspiration från Danmark, där man är mycket duktiga på att ta tillvara gamla byggnader. Visst är det en utmaning, men vi är envisa, säger Torbjörn Lindström.
Andreas Mårtensson