Annons

Hillarp kritisk till prat om säljakt

"Det är inte sälarna som är yrkesfiskarnas problem", säger Hillarp.
Trelleborg • Publicerad 4 augusti 2006

Fiskeridirektören Johan Wagnström på länsstyrelsen i Skåne har i dagarna sagt att han tror att jakt på säl kommer återupptas i Skåne för att skydda det kustnära fisket. Enligt Wagnström drabbas fisket allt hårdare av sälskador och ersättningen som fiskare i dag får för skadorna är för låg.

Jan-Åke Hillarp, tillsyningsman på Måkläppen och välkänd naturvårdare, är kritisk till uttalandet.

Annons

– Det stora problemet för det kustnära fiskarna är inte säl utan högsjöfisket som utarmar havet på fisk. Att börja jaga sälar är fel väg att gå, säger Hillarp.

Han menar att länsstyrelsens uttalande är påverkat av en stark jaktlobby som finns i Sverige i dag och bara är till för att lugna de upprörda känslor som finns bland fiskare.

– Att skjuta sälar hade bara varit en kosmetisk insats. Det ser bra ut men löser absolut inte fiskarnas problem som är mycket större än så, säger han.

Han framhåller att sälstammen visst hade tålt en viss jakt, men att det ur djurskyddssynpunkt är förkastligt.

– Sälar är svåra att jaga, de är små mål i rörligt vatten vilket gör dem otroligt svåra att träffa. Detta orsakar mängder av skadskjutningar, säger han.

– Ska man reducera sälstammen på ett bra sätt ska man gå direkt på ungdjuren och klubba sälkutarna. Det låter räligt, men gör man det på rätt sätt är det det bästa, säger han.

Men detta är inget Jan-Åke Hillarp rekommenderar för dagens sälstam på Måkläppen.

– Även om det finns många sälar vet vi väldigt lite om dem och bör vara försiktiga med vad vi utsätter dem för. Gråsälsstammen är inte tillräckligt frisk för att kunna reproducera sig som det ser ut i dag. Stammen föryngrar sig inte. Nya individer kommer enbart utifrån, säger Hillarp.

– Och knubbsälstammen har inte riktigt återhämtat sig från valpsjukeviruset som decimerade stammen både 1988 och 2002. Ännu är den inte uppe i antalet sälar som fanns 1988, berättar han.

Jan-Åke Hillarp framhåller att det finns andra metoder för att lösa konflikten mellan sälar och yrkesfiskare. Det finns exempelvis sälsäkra laxfällor. Och risken för sälskador på garn minskar mycket om man varierar ställena man fiskar på.

Emma Olevik

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons