Heta känslor sjungs fram i Magasinet

Höga toner ska ljuda i Köpmansmagasinet nu på fredag kväll. Det är Skånska operan som ger Don Giovanni, komponerad av Mozart.
Trelleborg • Publicerad 2 augusti 2005

Erotik, slagsmål och dans. Det är några av ingredienserna i Don Giovanni som sjungs av den 15 aktörer stora ensemblen, som förutom solister utgörs av orkestern och en kör.

– Kul att få vara med. Det är något nytt och spännande för mig, berättar Josefine Andersson-Sandberg, 19, som tog studenten vid Söderslättsgymnasiet nu i våras.

Hon är med i kören samt bär bord och annan rekvisita.

Sin syn på Don Giovanni tvekar Josefine Andersson-Sandberg inte att uttrycka. Direkt säger hon:

– Han är flamsig, humoristisk och en man som förför många kvinnor.

Ensemblen utlovar en tre timmar lång föreställning där den komisk-tragiske tjejtjusaren Don Giovanni, som sjungs av barytonen Samuel Jarrick, försöker förföra flickor nästan oavbrutet.

Stycket skrevs 1787 av Wolfgang Amadeus Mozart. Librettot svarade Da Ponte för. Översättningen har gjorts av framlidne Christian Fürst Myrup, trelleborgaren som startade Skånska operan 1993.

Tenorstämman Mads Korsgaard gestaltar Don Ottavio.

– Till skillnad från Don Giovanni personifierar min roll den rena och innerliga kärleken. Han är både förjusande och en mes, beskriver Mads Korsgaard.

Hittills har Skånska operan hunnit med ett tiotal föreställningar av Don Giovanni. Och ungefär lika många återstår. Premiären hölls på Bäckaskogs slott i mitten av juli och därefter har de uppträtt på Kalmar Slott, i Krapperup och i Hasses lada utanför Båstad. Det sistnämnda framförandet tyckte alla i ensemblen var en spännande bedrift.

– Det var en härlig upplevelse att få sjunga opera i countrymiljö. Det är oslagbart! utbrister Mads Korsgaard.

Efter fredagens föreställning drar truppen vidare till Norra Skåne. Turnén avslutas i Festsalen på Norra Skolgatan i Malmö om två veckor.

– Det är intressant och ger nya dimensioner att sjunga på så många platser. Det är olika akustik på varje ställe, säger Cecilia Hjortsberg, som gestaltar Donna Anna.

Johan Persson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.