Annons

Het premiär för ny ångcentral

Efter 1,5 år och 20 miljoner har Trelleborg Industris gamla ångcentral fått nytt liv som energikälla. De kommande 30 åren ska den förse bostäder och industrier med värme.
Trelleborg • Publicerad 20 april 2012
Trelleborgs Industris ångcentral byggdes för 80 år sedan. Nu har den moderniserats för att producera värme och ånga till bostäder och industrier. På torsdagen invigdes anläggningen av Dalkias vd Mikael Jansson.
Trelleborgs Industris ångcentral byggdes för 80 år sedan. Nu har den moderniserats för att producera värme och ånga till bostäder och industrier. På torsdagen invigdes anläggningen av Dalkias vd Mikael Jansson.Foto: 

På torsdagen klippte Mikael Jansson bandet och tryckte på knappen för att starta ångpannan. Han är vd för Dalkia. Det företag som ansvarat för bygget och som med fyra anställda kommer att sköta den löpande driften.

– Vi köpte lokalerna av Trelleborg Industri AB. De köper ånga som vi producerar och TREFAB, som driver fjärrvärmen i Trelleborg köper värme. Vi levererar dels till fjärrvärmenätet, dels till Trelleborg industris egna nät, säger Mikael Jansson.

Annons

Anläggningen kostade 20 miljoner att bygga och beräknas ha en livstid på cirka 30 år. Energin produceras med pellets som bas. Bränslet levereras med lastbil till en silo och därefter mals pelletsen till ett fint pulver. Materialet pumpas sen in i pannan.

– Vi räknar med att anläggningen kommer att minska kommunens utsläpp av koldioxid med upp mot 2 000 ton om året, säger Dalkia projektledare Sven Jonsson.

Projektet att bygga om ångcentralen tog sin början i november 2010. Inför det fanns kritik från personer som bor i området. De oroades framförallt över ökande buller. Både från anläggningen och från lastbilarna som förser anläggningen med bränsle.

– Vi har haft samrådsmöten under resans gång och inte fått några större reaktioner från de boende. Vi ligger också under riktlinjerna för alla bullervärden, säger Ulf Strindlöv på Dalkia.

Louise Löfgren
Martin Strandberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons