Annons

Het debatt om husköp på fullmäktige

Ska kommunen stötta enskilda företag genom att lösa ut privat mark åt dem? Det blev ett debattämne i kommunfullmäktige på tisdagskvällen, då miljöpartiet ville stoppa kommunens köp av en villa i närheten av den planerade anläggningen för Bona Kemi.
Trelleborg • Publicerad 22 april 2003

Ett privat bostadshus på Ståstorp ligger inom den känsliga 200-metersgräns som gäller för industriell etablering, och därför hade kommunstyrelsens föreslagit att man köper huset för 1,1 miljoner kronor och hyr ut det tills dess att Bona Kemi-etableringen blir av - i vilket fall huset rivs. - I praktiken subventionerar kommunen Bona Kemis etablering, ansåg miljöpartisten Anders Svensson, som ansåg den typen av stöd till enskilda företag diskutabel. Det är inte första gången kommunen gör ett inköp för att underlätta andra instansers projekt, påpekade kommunalrådet Egil Ahl (s). Han exemplifierade med köpet av Maglarpsbullen, till fromma för vägverkets utbyggnad av E 6. - Allmänintresset för att få företagsetableringar i Trelleborg går före, ansåg Ahl. - Maglarpsbullen handlade ju om ett väsentligt intresse för kommunens utbyggnad. Detta är ett enskilt företags intresse, argumenterade Anders Svensson, som ansåg att Bona Kemi kunde få lösa ut den aktuelle fastighetsägaren själv. Med en försäkran från Egil Ahl att kommunen i uppgörelsen med Bona Kemi kommer att kompensera sig för kostnaden, lät församlingen sig nöja, och köpet gick igenom efter en votering som slutade med 45 röster för och fyra emot. Kommunfullmäktige lade också i går kväll bokslutet för 2002 till handlingarna, med ett resultat som gav ett överskott på totalt dryga 19 miljoner, och man avslog även Sverigedemokraternas motion om införande av "klassmorfar" i skolorna.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons