Annons

Hennes hjälppåse ska hjälpa hemlösa

Hemlösa behöver inte bara filtar och varma kläder. Det har Mathilda Christiansson från Trelleborg tagit fasta på. Tillsammans med vännen Marie samlar hon in bland annat mensskydd, tvål och tandborstar.
Trelleborg • Publicerad 18 januari 2012
24-åriga Mathilda Christiansson från Trelleborg bryr sig om de som är hemlösa. Tillsammans med en vän har hon dragit igång en insamling av hygien- och förbrukningsartiklar som många hemlösa saknar.
24-åriga Mathilda Christiansson från Trelleborg bryr sig om de som är hemlösa. Tillsammans med en vän har hon dragit igång en insamling av hygien- och förbrukningsartiklar som många hemlösa saknar.Foto: Claes Nyberg

– Varje hemlös som man frågar vad de behöver mest säger att det är hygienartiklar och andra förbrukningssaker. Vissa ställen som delar ut saker till hemlösa tar knappt emot kläder längre för det är överfullt, säger Mathilda Christiansson.

Hennes engagemang för hemlösa startade för något år sedan. Då följde hon med en bekant till en träffpunkt för hemlösa i Malmö och hjälpte till att dela ut kläder. Det var där hon träffade Marie som tidigare själv varit hemlös. Det var också henne som Mathilda kontaktade först när hon fick idén om att sätta ihop hjälppåsar med hygien och förbrukningsartiklar att dela ut till hemlösa.

Annons

– Jag skrev upp en lista med saker som jag trodde att de som är hemlösa behöver och hon fick lägga till och ta bort om det var något som fattades eller var onödigt, säger Mathilda Christiansson.

Listan som börjar med tamponger och slutar med plastbestick visade sig stämma rätt bra.

– Många skänker till exempel värmeljus men det räcker inte. Man måste ju kunna tända dem också, säger Mathilda Christiansson.

Annat på listan är våta tvättlappar, vattenflaskor, engångsrakhyvlar och plåster.

– Många hemlösa är måna om sitt utseende. Första gången jag besökte träffpunkten så reagerade jag på att många faktiskt inte såg hemlösa ut. De var propert klädda, säger Mathilda Christiansson som menar att hemlöshet kan drabba vem som helst.

Insamlingen startade i förra veckan. Mathilda och Marie lade upp listorna på Facebook. Genast var det många som förde budskapet vidare.

– Det har direkt blivit större respons än vi förväntat oss, säger Mathilda Christiansson.

Hon sköter insamlingen i Trelleborg medan Marie tar emot saker i Malmö. Men eftersom Mathilda har mer plats i sin lägenhet kommer de att vara där för att packa påsarna. En variant för kvinnor och en för män.

– Det behövs påsar också. Vi har skrivit i tyg för vi tänker oss att de håller bättre, säger Mathilda Christiansson.

När de väl fått in tillräckligt med saker kommer de själva att dela ut dem på Malmös stads träffpunkt för hemlösa i Malmö.

– Vi vill verkligen se till att det kommer i rätt händer.

Karin Ohlsson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons