Annons

Hennes hem hotas av vattenmassorna

I mer än 20 år har Skånelängan varit hennes hem. Nu hotas det av vattenmassorna. – Kommer det mer vatten så är det kört. Och det ska komma mer regn, säger Carolina Rexgård uppgivet.
Trelleborg • Publicerad 22 oktober 2014
Vattnet har tryckt mot fasaden sedan i lördags. Carolina Rexgård vågar inte åka till sitt arbete.
Vattnet har tryckt mot fasaden sedan i lördags. Carolina Rexgård vågar inte åka till sitt arbete.Foto: Foto: Martin Falkenby
Mycket regn har kommit och mer är på väg.
Mycket regn har kommit och mer är på väg.Foto: Foto: Martin Falkenby
Västra Alstads lägsta punkt drabbas årligen av översvämningar. Aldrig har situationen varit så illa som nu.
Västra Alstads lägsta punkt drabbas årligen av översvämningar. Aldrig har situationen varit så illa som nu.Foto: Foto: Martin Falkenby

I trädgården flyter fallfrukt omkring. Hängmattan är till stora delar täckt, likaså gungställningen en bit bort. Det är som om en sjö har svämmat över, men här ska inte finnas någon sjö.

Vattnet har nått huset och Carolina Rexgård kan bara hålla tummarna för att hon ska skonas från mer regn.

Annons

– Jag känner mig som en lantbrukare som tittar på väderprognoserna hela tiden, säger hon till TA:s utsände som var på plats vid lunchtid – några timmar innan nästa regnområde drog in över Söderslätt.

Carolina Rexgård bor tillsammans med sin sjuårige son i huset som är beläget vid byns lägsta punkt. Från söder, öster och norr sluttar marken till hennes tomt.

– När räddningstjänsten var här drog de på sig sina vadarkläder. Vattnet gick upp över midjan på dem.

Räddningstjänsten var ute i söndags och kunde bistå med sandsäckar. Men vallen höll inte.

När hon i måndags kontaktade kommunen för hjälp fick hon till svar att det var hon som markägare som hade ansvaret. Efter några timmar fick hon svar att kommunen kunde hjälpa med ett lass sand.

– Då var det inte lönt. Mitt försäkringsbolag hade gett klartecken att anlita räddningstjänsten.

Åtta ton sand kom snabbt på plats och fyra brandmän arbetade under måndagskvällen med att valla in ytterdörrarna.

Carolina Rexgård är förbannad på kommunens brist på förståelse och brist på att ta ansvar.

– Jag vet att det har regnat osedvanligt mycket, men allt det här vattnet har inte kommit från ovan. VA-systemet här i byn måste vara underdimensionerat och det är inte mitt ansvar, säger hon upprört.

Kommunens gatuchef Mats Lawesson betonar att fastighetsägare har stort ansvar för att rädda sin egendom.

Annons

– Kommunen är inte juridiskt ansvarig för att det rinner vatten från åkrarna. Vi kan hjälpa till i ett initialt förebyggande skede.

Hur ser det ut med brunnar och avlopp i Västra Alstad?

– Det finns ju ett dagvattensystem. Men utanför tätorten är det mest enskilda vägar och vägar som Trafikverket ansvarar för och det är de som ansvarar för att de brunnar och diken som finns är röjda. Jag vill inte skylla ifrån mig, men det är inte alltid kommunen som är ansvarig. Sedan är det klart att vi vid sådana här händelser måste hjälpas åt, säger Mats Lawesson.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Martin Falkenby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons