Hemvärnshjälm – en av många upphittade saker hos polisen
Helena Vuris är ansvarig för hittegodscentralen. Och genom årens lopp har hon sett en stor mängd udda prylar passera förbi. På en hylla står till exempel två klarröda brandsläckare uppradade. På hyllan bredvid står en säck med lösgodis.
– Det är ju upphittat men grejerna kommer säkert från inbrott och sen har man dumpat det någonstans. Det är ungefär samma sak när någon lämnar in flera flak öl. Då är det ungdomar som har haft fest och jag kan säga som så att de kommer inte och frågar efter ölen, säger Helena Vuris.
Men det är långt ifrån bara "döda ting" som letar sig in till hittegodscentralen. Helena Vuris och hennes kollegor har till exempel fått ta hand om en halt mås och flera sköldpaddor.
– Jag vet inte riktigt varför folk lämnar det just här men att gå till polisen kanske är första tanken när man hittar något ovanligt. Djuren lämnar vi till en djurklinik som vi har avtal med. De tar hand om dem och försöker hitta nya ägare, säger Helena Vuris.
Till mer vardagliga ting som kommer in till polisen hör plånböcker, mobiltelefoner, kreditkort och inte minst nycklar i olika former och format.
– Man kanske inte tänker på att gå hit förrän man har gått igenom hela vändan med försäkringsbolaget och bytt lås i dörren och då är det ju för sent. Jag tycker man ska ta det som en uppmaning och komma hit oftare och kolla efter just nycklar, säger Helena Vuris.
En annan klassiker på hittegodscentralen är glasögon. Och då framför allt läsglasögon som kommer in från olika spelbutiker runt om i Trelleborg.
– Det går helt enkelt till så att man fyller i sin spelkupong och sen glömmer man kvar glasögonen på disken. Det är också förvånansvärt få som hämtar sina glasögon här, konstigt nog. Glasögon kostar ju ändå en bra slant, säger Helena Vuris.
Men det händer trots allt att människor kommer in och frågar efter sina borttappade saker. Och då kan det bli glädjescener. Men också motsatsen.
– Det var en dam som hade tappat ett smycke som någon hederlig person hade lämnat in. Hon blev jätteglad. Sen blir det ju också tvärtom i bland. En del blir väldigt upprörda när föremålen inte finns här, men det är inte så mycket vi kan göra åt det, säger Helena Vuris.
En bit från hittegodscentralen i ett låst förråd förvaras en annan av upphittarlistans toppar: nämligen cyklar. Verksamheten här är starkt säsongsbetonad. När cyklarna som lämnas in hit blir allt fler är det ett säkert tecken på att våren är på väg.
– Nu närmar sig högsäsongen. Folk cyklar mer vid den här tiden och då stjäls det också fler cyklar som sen hittar hit, säger Mattias som håller i verksamheten.
Cyklarna förvaras i förrådet i tre månader. Är det ingen som frågar efter dem får upphittaren erbjudande om att behålla cykeln. Och det är cyklar i alla tänkbara varianter som lämnas in till polisen. Splitter nya mountainbikes i tiotusenkronorsklassen står bredvid cyklar som har både 15 och 20 år på nacken.
– De gamla cyklarna är ofta stulna från sommarstugor under vintern och det är ju inte så konstigt ingen frågar efter dem. Men när det gäller dyra, nya cyklar tycker jag det är konstigt. Fast folk kanske tänker att det inte är någon idé att komma hit, det är ju inte många cykelstölder som klaras upp, säger Mattias.
I ett hörn, strax bredvid två mopeder, ligger två hemvärnshjälmar i klargrön militärfärg.
– De är stöldgods men hur de har letat sig hit vet jag inte riktigt. Men jag är säker på att försvaret inte kommer att fråga efter hjälmarna, säger Mattias med ett snett leende.