Hemvärnet flyttar in i stadsmiljön

Mindre och vassare. Uttrycket upprepades som ett mantra om Försvarsmakten för några år sedan. Och visst har, inte minst, Hemvärnet blivit mindre men det är också på väg att bli vassare, och yngre.
Trelleborg • Publicerad 11 mars 2007
Hur tar man sig upp för en trappa utan att bli skjuten på vägen. Även det måste övas, övas och övas igen. Bild: Tomas Nyberg
Hur tar man sig upp för en trappa utan att bli skjuten på vägen. Även det måste övas, övas och övas igen. Bild: Tomas NybergFoto: 
Vad fungerade bra, vad måste rättas till? Strid i urban miljö är komplicerat och efter varje moment diskuteras hur det kan genomföras bättre. Bild: Tomas Nyberg
Vad fungerade bra, vad måste rättas till? Strid i urban miljö är komplicerat och efter varje moment diskuteras hur det kan genomföras bättre. Bild: Tomas NybergFoto: 
Men vissa moment förändras inte. En soldat måste ha mat. Bild: Tomas Nyberg
Men vissa moment förändras inte. En soldat måste ha mat. Bild: Tomas NybergFoto: 
Även för hundarna är detta en ny miljö som ställer stora krav på deras mentala förmåga. Johan Ståhl och hans hund söker sig fram mot den gömda figuranten. Bild: Tomas Nyberg
Även för hundarna är detta en ny miljö som ställer stora krav på deras mentala förmåga. Johan Ståhl och hans hund söker sig fram mot den gömda figuranten. Bild: Tomas NybergFoto: 
Man flyttar sig aldrig mindre än två tillsammans. Miljön är svår med motståndare till höger och vänster, under och över, bakom och framför. Bild: Tomas Nyberg
Man flyttar sig aldrig mindre än två tillsammans. Miljön är svår med motståndare till höger och vänster, under och över, bakom och framför. Bild: Tomas NybergFoto: 

Det är slut med tre hemvärnsmän med gevär vid ett förråd. I helgen tränade insatsplutoner strid i urban miljö i Jordberga sockerbruk. På en station övades inbrytning, på en annan hur trappor ska hanteras och på en tredje genomsök av rum och rensning, det vill säga hur man skjuter sig fram i en byggnad.

Men det är inte bara hemvärnssoldaterna som möter nya krav när de kommer in bland byggnader. I ett hörn av sockerbruket tränades hundarna i att hantera den ovana miljön.

– Den urbana miljön är den svåraste och den viktigaste, säger kapten Bertil Öhrstrand från Skånska gruppen på P7, en av instruktörerna under helgens övningar. Det kräver mycket träning. Tidigare var städer och byar något man undvek för att det var så svårt men nu är det städer och byar vi måste kontrollera. Förändringen av Hemvärnet har pågått sedan slutet av 90-talet. Då gjordes hemvärnskretsar och hemvärnsområden om till bataljoner och kompanier. Under stor vånda slog 15 bataljoner ihop till sju och hemvärnsförbanden blev krigsförband.

– Sedan 2004 ska Hemvärnets insatsförband vara identiska med de grundutbildade förbanden. Det enda som skiljer är vapnet, säger Bertil Öhrstrand. Uppgifterna är mer lika så en övergång blir inte så stor.

Målet är att hemvärnsförbanden ska utvecklas dit hän att de 2011 har nått samma nivå som de förband Sverige skickar utomlands på missioner. Naturligtvis kommer en del utrustning att skilja men kunskaper och förmågor ska vara desamma.

– Målet är att 20 procent av en grundutbildad årskull ska gå till hemvärnet, säger Bertil Öhrstrand. Dessutom vill vi gärna att de som åker på internationell tjänstgöring ska kunna gå mellan missionerna och hemvärnet. Efter en lång tids minskning har nu siffrorna för Hemvärnet vänt. Fler nya kommer till än gamla som lämnar. Målet på 30000 soldater i hela landet ligger kvar. Men kraven på ständigt ökad kompetens finns också.

– I dag är medelåldern i våra insatsplutoner 28 år, säger Bertil Öhrstrand. men allmänna hemvärnet närmar sig den nivån. Det betyder också att våra soldater ställer högre krav, krav som vi måste möta. De ska se den röda tråden i utbildningen så att de kan lösa uppgiften.

Utanför sockerbruket gör sig hemvärnssoldaterna klara för ett nytt pass. Ammunition fylls på, skyddsglasögonen dras på plats, knäskydden rättas till.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.