Annons

Hemska minnen och härliga historier

Deckare, memoar, gubblit och kokbok. Bokens dag i Trelleborg bjöd på en varierande högläsning.
Trelleborg • Publicerad 4 november 2013
Madeleine Brandin och Anna Lindgren har tillsammans skrivit den skakande historien om flyktingar under andra världskriget.
Madeleine Brandin och Anna Lindgren har tillsammans skrivit den skakande historien om flyktingar under andra världskriget.Foto: 

- Ni känner väl till chicklitböcker som handlar om kvinnors liv och kärleksbekymmer? Detta är en gubblit, säger Mikael Bergstrand och håller upp sin bok ”Dimma över Darjeeling”, en fristående uppföljning efter genombrottet han hade med ”Delhis vackraste händer”.

Han läser högt om konsten att ta ut glädjen i förskott och depressionen som kan drabba en när man kommer hem efter en fantastisk och omvälvande resa.

Annons

Församlingshemmet är fullt när Bokens dag arrangeras och författarna har något för alla. Allt från härlig mat till hemska krigsupplevelser får publiken ta del av.

Kvällen starkaste stund är kanske när Anna Lindgren berättar om hur hon som barn under andra världskriget blev lämnad ensam i Östtyskland när resten av familjen reste till Västtyskland. Under flera år levde hon som gatubarn. Tillsammans med Madeleine Brandin har hon nu skrivit boken ”Med brödet under bröstet”. Mitt i berättelsen brister det för henne. Madeleine Brandin får ta över mikrofonen.

- Anna är ledsen nu men hon är här och hon har det bra. Hon har varit med om en massa men ändå lyckats bygga upp ett liv i Sverige, säger hon.

Deckarförfattaren Viveca Sten kom sent på grund av ett försenat flyg.

- Jag tycker det är så härligt att vara på uppläsningar som dessa. Man får träffa läsare och andra författare på samma gång, säger hon.

Det mest välkända ansiktet på Bokens dag är nog miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin som skrivit om sin morfar i boken "Morfar skrev inga memoarer”. Den handlar lika mycket om svensk fattigdom och orättvisor som morfars klassresa.

- Min morfar var dock inte alls intresserad av politik. Han tyckte att politiker lovade runt och höll tunt. Jag lovade honom att ändra politiken mer än den ändrade mig. Och så ville han att jag skulle ha ett riktigt jobb. Det tänker jag på varje onsdag förmiddag när jag undervisar på en folkhögskola. Morfar skulle varit lite nöjd med mig ändå, berättar han.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Sofia Bergström
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons