Hemrökt har gjort ICA känt
ICA i Klagstorp är känd för sin omsorgsfulla delikatessdisk. Den består av hemrökta korvar, skinka, leverpastejer och så vidare. Men det som säljer bäst är något mycket tråkigare.
– 1,5 liter mellanmjölk, säger Joakim Persson och ler.
Han driver butiken sedan tio år tillbaka. Innan dess drev hans föräldrar den. Och innan dess någon annan.
– Jag tror det alltid varit en livsmedelsbutik här, säger han.
Han tycker att affärerna går hyfsat. Men det är inte alltid så lätt. Marginalerna krymper och kunderna blir allt mer prismedvetna. Det gäller att vara lyhörd för kundernas önskemål om butiken ska kunna finnas kvar.
– Folk som bor i Klagstorp pendlar till sina jobb. Då är det inte självklart att de handlar här utan i till exempel Trelleborg. Denna butik blir ett komplement, det är bara att inse.
Delikatessdisken är både livsmedelsbutikens räddning och belastning.
– Den är ju trots allt kostnadskrävande. Vi måste ha en person som står i disken. Samtidigt är det populärt. Många livsmedelsbutiker drog in sina delikatessdiskar när de ville spara pengar. Men nu har många börjat med det igen eftersom de har kommit på att det lockar kunder.
Han har tillbringat hela sitt liv i Klagstorp och sett byn krympa. De senaste tio åren har den negativa utvecklingen stagnerat. Folk flyttar varken till eller från byn. Joakim Persson tror att skolan är väldigt viktig.
– Den ger liv och rörelse till byn.
Han tror att en satsning på Klagstorp skulle slå väl ut. Men i dag finns inget intresse för att bygga nytt.
– Det finns inte mycket som står tomt här. Jag tror att folk skulle flytta hit om det byggdes nytt.
Sofia Bergström