Hemrökt har gjort ICA känt

Butikschefen Joakim Persson har sett byn krympa under hela sitt liv. Ändå ser han ljust på framtiden. Byggs det bara nytt kommer folk flytta hit.
Trelleborg • Publicerad 12 februari 2007
Det gäller att vara lyhörd för kundernas önskemål när man driver ICA-butik på landet. Butikschef Joakim Persson har accepterat att byborna i huvudsak handlar där de jobbar och kommer till honom för att kompletera.
Det gäller att vara lyhörd för kundernas önskemål när man driver ICA-butik på landet. Butikschef Joakim Persson har accepterat att byborna i huvudsak handlar där de jobbar och kommer till honom för att kompletera.Foto: 

ICA i Klagstorp är känd för sin omsorgsfulla delikatessdisk. Den består av hemrökta korvar, skinka, leverpastejer och så vidare. Men det som säljer bäst är något mycket tråkigare.

– 1,5 liter mellanmjölk, säger Joakim Persson och ler.

Han driver butiken sedan tio år tillbaka. Innan dess drev hans föräldrar den. Och innan dess någon annan.

– Jag tror det alltid varit en livsmedelsbutik här, säger han.

Han tycker att affärerna går hyfsat. Men det är inte alltid så lätt. Marginalerna krymper och kunderna blir allt mer prismedvetna. Det gäller att vara lyhörd för kundernas önskemål om butiken ska kunna finnas kvar.

– Folk som bor i Klagstorp pendlar till sina jobb. Då är det inte självklart att de handlar här utan i till exempel Trelleborg. Denna butik blir ett komplement, det är bara att inse.

Delikatessdisken är både livsmedelsbutikens räddning och belastning.

– Den är ju trots allt kostnadskrävande. Vi måste ha en person som står i disken. Samtidigt är det populärt. Många livsmedelsbutiker drog in sina delikatessdiskar när de ville spara pengar. Men nu har många börjat med det igen eftersom de har kommit på att det lockar kunder.

Han har tillbringat hela sitt liv i Klagstorp och sett byn krympa. De senaste tio åren har den negativa utvecklingen stagnerat. Folk flyttar varken till eller från byn. Joakim Persson tror att skolan är väldigt viktig.

– Den ger liv och rörelse till byn.

Han tror att en satsning på Klagstorp skulle slå väl ut. Men i dag finns inget intresse för att bygga nytt.

– Det finns inte mycket som står tomt här. Jag tror att folk skulle flytta hit om det byggdes nytt.

Sofia Bergström

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.