Hemlös fick ingen hjälp trots garanti

En hemlös man tvingades sova i en trappuppgång trots att han kontaktade socialtjänsten som arbetar efter målet att alla vid behov ska få tak över huvudet inom 24 timmar.
Trelleborg • Publicerad 12 februari 2008

- Man behandlar mig som en hund, säger den upprörde 26-årige mannen.

Han har varit bostadslös sedan några månader tillbaka och bott hos olika kompisar. Men en fredag stod han helt utan någonstans att sova. Han vände sig då till socialtjänsten för att få hjälp. Där arbetar man efter ett politiskt mål som ska garantera hemlösa tak över huvudet inom 24 timmar. Ofta löses detta genom att kommunen betalar en natt på ett billigt hotell eller vandrarhem.

- Jag ringde till socialtjänsten och fick höra att det inte fanns några platser kvar i Trelleborg. Om jag ordnade ett rum på ett billigt hotell i Malmö så skulle jag få en rekvisition av socialtjänsten, berättar 26-åringen.

När han senare gick ner till förvaltningen för att få rekvisitionen sa samma socialtjänsteman nej. Den hemlösa mannen skulle i stället be om en faktura, menade hon. En biljett till bussen för att ta sig till Malmö kunde han dock få direkt.

- Men eftersom jag har betalningsanmärkningar vill inget hotell ge mig ett rum mot en faktura. Detta försökte jag förklara för socialtjänstemannen. Men hon sa bara: "Då kan jag inte hjälpa dig mera." Hon hade bråttom hem, berättar han.

Cecilia Lejon, verksamhetschef för arbete och försörjning på socialtjänsten beklagar det som hänt.

- Det låter märkligt. Generellt måste vi kunna lösa detta för den enskilda individen, säger hon.

Hur brukar betalningen gå till för hotellnätter till hemlösa?

- I första hand genom fakturering. Men om det inte går att lösa gör vi på annat sätt.

Vem ansvarar för att hotellplatsen bokas?

- Den hemlösa. Om han eller hon inte är i sånt att klara detta gör vi det.

Sofia Bergström

0410-545 63

sofia.bergstrom@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.