Annons

Helgmålsringning sänds från Äspö

Varje lördag sänder SVT helgmålsringning från en kyrka i Sverige. Nu har turen kommit till Äspö kyrka. Kyrkoherde Per Kristiansson får 3,5 minuter i rutan då han bland annat kommer att berätta om hur ljusbärarna infördes i kyrkorna.
Trelleborg • Publicerad 4 februari 2012
Per Kristiansson.
Per Kristiansson.Foto: 

– Jag tror aldrig att jag sett helgmålsringningen på tv själv men har förstått att det är ett program som har en riktigt stor tittarskara, säger han.

Inspelningen av programmet gjordes redan i december.

Annons

– Det tog en dag att spela in och jag tror att jag pratar i 3,5 minuter. Det ligger väldigt mycket arbete bakom tv-program. Det inser man plötsligt, säger Per Kristiansson.

Varför blev du tillfrågad?

– Det var någon som hade tipsat tv om just mig. Dessutom bor producenten i Trelleborg och hon hade läst mina krönikor i Trelleborgs Allehanda.

Under programmet har Per Kristiansson valt att prata om ljusbärarna, de ställningar som besökare kan sätta ett tänt ljus i.

– Det är ju kyndelsmässodagen och "kyndel" kommer från ordet candle, alltså ljus på engelska. På Kyndelsmässodagen brukar man hålla en gudstjänst för ljusen och då anknyter jag också till ljusbärarens historia.

Per Kristiansson avslöjar att ljusbärarna inte har någon särskilt lång tradition i svenska kyrkor.

– 1968 så invigdes den första ljusbäraren i Uppsala domkyrka. Nu är det en rit vi har tagit till oss, att tända ett ljus när vi kommer in i kyrkan. Men många tror att det är något mycket äldre.

Vad gör du själv när programmet sänds?

– Någonstans ska vi se på det men jag vet inte var.

Anna Thulin
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons