Helena vill göra den våldsutsatta kvinnan synlig
– Det kan handla om hur man ser att ett par är mot varandra. Kanske märker man att hon är rädd för sin man eller att han är rädd för sin hustru, säger Helena Johansson.
Hon bor i Beddingestrand och jobbar som sjuksköterska på lasarettet i Trelleborg, där hon dagligen möter många människor. Då och då ser hon tecken på våld hos patienter. Det kan vara fysiska tecken, men även något i deras sätt att vara. Att ställa den enkla frågan: ”Är du rädd för någon i din närhet?” kan vara värt mycket.
– Forskning visar att de flesta kvinnor inte tar illa upp av att bli frågade om våld. Tvärtom känns det skönt att få frågan och veta att någon bryr sig. Kanske vågar de inte säga som det är, men de vet i varje fall att någon har sett dem. Frågorna ger möjlighet till samtal, hjälp och bearbetning, berättar Helena Johansson.
Hon funderade under några år på dessa kvinnor och män som inte får frågan och även på de som inte vågar fråga. Hur ska man hantera våld i nära relationer?
Helena Johansson bestämde sig för att göra vad hon kan för att sprida kunskap och ge råd. Till människor i allmänhet och till personal inom socialtjänsten och sjukvården i synnerhet.
I december 2017 startade hon ett företag och började föreläsa. Samtidigt pågick Metoo i Sverige och över hela världen.
– Jag såg ett behov av kunskap. Inom regering och riksdag satsas det mycket på dessa frågor. Jag tror att Metoo-rörelsen gav arbetet en skjuts framåt också, säger hon.
Hon vill ge de yrkesgrupper som möter våldsutsatta personer rätt verktyg för att kunna hjälpa. Bland annat förklarar hon att våldet kvinnor och män blir utsatta för inte bara är fysiskt, det kan vara psykiskt också. Ofta handlar det om kontroll på olika sätt.
– Personens livsrum krymper, hen träffar kanske inte sina vänner längre utan blir mer och mer isolerad, berättar Helena Johansson.
Ett effektivt sätt för yrkesgrupper som träffar många kvinnor och män, genom till exempel socialtjänsten och vården, är att ha för vana att fråga om personen är utsatt. Om alla blir tillfrågade vet de att de inte är utpekade eller utvalda.
– Kanske sår man ett frö som gör att den våldsutsatte vågar berätta eller be om hjälp längre fram.
Målet för Helena Johansson är att kunna livnära sig på sitt företag – Vägval Helena – på heltid. Förberedelserna har pågått i några år. Hon har bland annat gått kurser i Uppsala. Där ligger Nationellt centrum för kvinnofrid och utbildningarna bedrivs i samarbete med universitetet.
– Det var väldigt bra. Inte minst för att knyta kontakter. Med de samlade kunskaperna kan jag nu vägleda och hjälpa människor att komma vidare ur våld i nära relation, säger hon, säger hon.
Den 11 oktober kommer Helena Johansson prata om våld i nära relationer i en öppen föreläsning i Studiefrämjandets lokaler i Trelleborg. Under kvällen får publiken tips och råd om hur man ser varningstecknen och hur man hjälper den som är utsatt.
Hon planerar även kurser i ämnet, tillsammans med Studieförbundet Vuxenskolan. Om allt går enligt plan startar hon i höst en utbildning för yrkesverksamma personer inom socialtjänst, hemtjänst, LSS och hälso- och sjukvården. Men kurserna vänder sig även till människor utanför dessa yrkesgrupper.