Annons

Hela stan är en stor fest

Under fredagen fylldes Trelleborgs gator med festivalbesökare som ville hinna med allt. Äta mat, dricka öl, lyssna på musik och umgås med sina vänner och familj. TA fick ett smakprov på allt från dansbandscovers till en stillsam gudstjänst i klosterruinen.
Trelleborg • Publicerad 30 augusti 2008
Festival med kontraster. Till vänster Perikles intar scenen i festivaltältet på Stortorget. Någon timme tidigare håller kyrkoherde Gustaf Centervall gudstjänst i klosterruinen. Bild: Gustav Wennerholm
Festival med kontraster. Till vänster Perikles intar scenen i festivaltältet på Stortorget. Någon timme tidigare håller kyrkoherde Gustaf Centervall gudstjänst i klosterruinen. Bild: Gustav WennerholmFoto: 

- Har vi kommit fel? Är vi i Trelleborg eller Ystad?

- Trelleborg, vrålar publiken som svar på sångaren i Perikles inledande fråga.

Annons

Bandet ställer sig på scenen i festivaltältet strax efter nio på fredagskvällen. Publiken jublar, tjuter, hoppar, klappar händerna, dansar och sjunger med. Det råder ingen tvekan om att Palmfestivalen är igång - och den verkar dessutom aldrig vilja gå och lägga sig.

En halvtimme tidigare spelar Abalone Dots på Rådhusscenen.

- Det är kul att det äntligen händer något här ute på torget, säger Gurli Bengtsson och tittar ut genom sitt balkongfönster.

Hon bor några våningar upp i bostadshuset som vetter ut mot torget.

- Bor man så här behöver man inte gå ut på Palmfestivalen, säger hon och skrattar.

Kompisarna Amanda Nilsson och Frida Jansson går förbi Abalone Dots konsert.

- Vi har precis kommit hit och ska gå runt och kolla lite, säger Frida Jansson.

Ett kompisgäng från Klagstorp ansluter, efter lite svårigheter med att hitta parkeringsplats, till festivalen vid halv åtta på kvällen. Christel Ahlbeck beskriver planen för de närmsta timmarna:

- Handla och shoppa. Allt som är till salu. Det är Palmfestivalen.

Ett stenkast bort från kommersen arrangerar kyrkoherde Gustaf Centervall en lågmäld gudstjänst som lockar ett femtiotal besökare.

- Vi i kyrkan ska inte dra oss undan utan vara en del av samhället, säger han.

Ola Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons