Annons

Hektiskt att hinna inför hästshow

Falsterbo Horse Show drar igång om tre dagar, men förberedelserna inför jättearrangemanget är redan i full gång. Nio av kommunens sommarjobbare gör allt från att måla bommar till att tvätta stolar.
Trelleborg • Publicerad 7 juli 2006
Amanda Cederberg, Emmelie Berg, Caroline Landgren och Johanna Ek tvättar bord som ska stå på vip-läktaren. Bilder: Claes Nyberg
Amanda Cederberg, Emmelie Berg, Caroline Landgren och Johanna Ek tvättar bord som ska stå på vip-läktaren. Bilder: Claes NybergFoto: 
Fredrik Wannius håller i förberedelserna inför Falsterbo Horse Show.
Fredrik Wannius håller i förberedelserna inför Falsterbo Horse Show.Foto: 
Daniel Borovic och David Olsson, två av de många volontärerna, sätter upp bänkar och bord.
Daniel Borovic och David Olsson, två av de många volontärerna, sätter upp bänkar och bord.Foto: 

Reklamskyltar sätts på plats runt läktaren och vita tält sätts upp på det stora området för mässans över 200 utställare. Nymålade bommar står och torkar i solen. 660 funktionärer arbetar med Falsterbo Horse Show och många av dem är redan på plats. Bland annat nio ungdomar som har fått sommarjobb genom Vellinge kommun.

– Falsterbo Horse Show är det man ser fram emot hela året, säger Caroline Landgren från Vellinge. Hon står och tvättar stolar invid läktaren på tävlingsområdet har fått sommarjobb på årets höjdpunkt. Hon gillar hoppning och tycker att Malin Baryard och världstrean Rolf Göran Bengtsson är de största stjärnorna som kommer i år. Och så hennes kompis som ska tävla i Skandinavian Open. Caroline Landgren och hennes nyvunna sommarjobbskompisar Amanda Cederberg, Johanna Ek och Emmelie Berg håller alla på med hästar. Amanda Cederberg som tävlar i dressyr har nyss fyllt arton och blivit för gammal för ponnyklassen.

Annons

– Jag ska ta ett sabbatsår nu och ägna mig åt mina studier. Sen vill jag komma upp och tävla på högre nivåer, säger hon.

Under de två veckor som de har jobbat har de bland annat målat bommar, burit och tvättat möbler och hinderstöd och målat staket. De kommer att tjäna sammanlagt 4 230 kronor var. – Det är inte så jätteroliga uppgifter men vi gör det tillsammans, skrattar och har kul, säger Johanna Ek.

De ska jobba under nästa vecka också men vet inte riktigt med vad.

– Jag tror att vi kommer att vara på banan, sälja program och biljetter, säger Caroline Landgren.

– Miljonhästarna får vi nog inte röra, säger Amanda Cederberg. Fredrik Wannius som organiserar arbetet inför hästshowen kör runt på området i en liten röd bil.

– Jag uppskattar mest allt runt omkring tävlingarna, att det kommer så mycket folk och att nattlivet lever upp, säger han.

Till årets show kommer det svenska OS-silverlaget i hoppning, världsfyran Rodrigo Pessoa från Brasilien och den svenske världstvåan i dressyr, Jan Brink. Bland många andra.

– Vi har nio lag som tävlar i hoppningen i år och har behövt säga nej till flera nationer, säger showens direktör Jan-Olof Wannius.

– Och ju bättre det går för svensk hästsport internationellt, desto större blir publikens intresse för Falsterbo Horse Show.

Karin Arbsjö

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons