Annons

Hektisk dag i jordgubbslandet

Den här veckans mest eftertraktade gubbe är röd, väger ungefär 15 gram och växer på plantor nära marken. Böste Grönsaker säljer ungefär 3 000 liter jordgubbar dagarna kring midsommar.
Trelleborg • Publicerad 20 juni 2013
Lena Andersson som driver Böste Grönsaker tillsammans med sin man Nils Arne Mårtensson får sällskap av hunden Älva i jordgubbslandet. "Man ska ta i skaftet, inte i bäret, när man plockar", tipsar hon.Foto: Anna Wahlgren
Foto: ANNA WAHLGREN

Det är knappt att Nils Arne Mårtensson, som äger Böste Grönsaker, har tid att ta emot ett besök av TA dagen innan midsommarafton. Det är en av årets mest hektiska dagar för en grönsaks- och bärodlare. Allt på grund av jordgubben.

– I år ser det dessutom kärvt ut. Jag tyckte att det verkade vara gott om bär tidigare, men sen har det visat sig att det inte blev så mycket som vi trodde. Det kanske är frosten som var kring påsk som är anledningen, säger Nils Arne Mårtensson.

Annons

Av de 10 000-15 000 liter jordgubbar som företaget säljer på en hel säsong är det cirka 3 000 liter som går åt under midsommarveckan.

– Det är hårt tryck. Hela Sverige vill ha bär, och helst svenska.

Nytt för i år är att kunderna redan nu kan plocka sina bär själv. Tidigare år har Nils Arne Mårtensson öppnat självplocket först veckan efter den stora jordgubbsdagen. Att alls ha självplock börjar bli mer och mer unikt. Nils Arne Mårtensson räknar upp en handfull ställen i området Söderslätt med omnejd. Han bekräftar att många har gett upp idén.

– Lantbrukarna blir äldre och äldre och det är mycket jobb med det. Vi måste ju plocka av buskarna själva så att det ser fint ut när kunderna kommer. De yngre, som tar över lantbruken, vill inte ha en massa jobb, de vill bara tjäna pengar, säger han.

Trots eventuell brist på jordgubbar kommer Nils Arne Mårtensson garanterat att se till att det finns några på hans midsommarbord i kväll.

– Det är ju tradition. Jag äter dem med glass och hårdvispad grädde. Eller en riktig gräddtårta med en massa jordgubbar på. Det hör till på sommaren.

Martin Falkenby
Fanny Nyberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons