Heavenly och Gråben trivs som sjöhästar i havet

Trelleborg • Publicerad 5 augusti 2005

Tången flyter vid vattenbrynet. Det ser inte direkt inbjudande ut att doppa tårna i. Inte heller ett par hästhovar lockas av den mörka sörjan.

Hästarna Heavenly och Gråben tvekar när de når vattenbrynet. Robin Andersson och Elida Meitmann som rider dem manar på men de backar och lyfter sina huvuden i motstånd.

En liten bit längre bort på stranden är tången inte lika kompakt och Gråben är inte längre lika svårövertalad utan går glatt i. Då följer även Heavenly efter och snart är de så långt ute att ingen av dem bottnar längre. Gråben doppar till och med huvudet av förtjusning över att få sig en liten simtur.

Det är en tidig sommarmorgon. Det gäller att passa på innan klockan åtta på morgonen om man är ett fyrbent djur som vill bada i havet. Därefter är stranden fredad åt soldyrkande människor resten av dagen.

Robin och Elida blir snart kalla om benen. De sitter båda barfota och barbacka på hästarna som de ridit från Brosjödal ner till stranden vid Åhus.

På land väntar Robins mamma Viveka Stuhre med en handduk över armen.

– Att få simma är jättebra träning för hästarna, säger hon.

Robins häst Heavenly brukar stå uppstallad strax norr om Trelleborg och där är möjligheterna till bad betydligt mindre. Så i sommar då hon varit på Brosjödal har Robin passat på.

– Vi har badat några gånger här, säger han.

Efter ett par kortare simturer återvänder de båda ekipagen upp på stranden.

– Han var helt galen i att bada. Han bara kastade sig i, kommenterar Elida när hon och Gråben är uppe på land igen.

Hästarnas våta päls gör det svårare för Robin och Elida att sitta kvar barbacka på hästarna men de lyckas ta sig upp till stallet igen. Här väntar en ljummen dusch för de båda hästarna. Heavenly tycks njuta i fulla drag när Robin spolar henne med en hjälp av en trädgårdsslang över hela kroppen.

I båset intill får Gråben vänta lite och han börjar skrapa otåligt med hoven i cementgolvet. Men snart får även han friskt vatten över sig och lugnar sig lite även om tanken på att få komma ut i hagen tycks ligga honom närmast.

Robin har haft sin häst Heavenly i lite mer än ett år. Men hans ridvana sträcker sig betydligt längre.

– Jag har ridit sedan jag var fem år. Min mamma hade häst. Det var väl därför jag började, säger han.

Att det är en typisk tjejsport tycks inte bekomma honom. Visst finns det några andra killar i stallet och på andra håll har han hästkompisar som också är killar men i stallet på Brosjödal är det en klar majoritet av tjejer.

Här tränar han minst två gånger i veckan. Både hoppning och dressyr. Någon direkt favoritgren har han inte.

– Allt är lika roligt. Det beror väl mest på hur det går på tävlingarna, säger han.

Och tävlingar, det blir det många av under året.

– Under säsongerna blir det varannan helg ungefär, säger Viveka Stuhre.

Redan om en månad drar allsvenskan för juniorer i gång och Robin ska ställa upp i både hoppning och lagdressyr.

Jenny Isaksson

0410-545 27

jenny.isaksson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.