Annons

Heatex varslar 25 anställda

Företaget Heatex, med cirka 120 anställda i Trelleborg, varslade på onsdagen 25 personer om uppsägning. Både tjänstemän och kollektivanställda berörs av varslet. "Det är jävligt tragiskt", säger If Metalls lokala ombud.
Trelleborg • Publicerad 13 april 2011
"Det här känns lite tungt men det är omvärldsfaktorer som vi inte kan påverka", säger Christer Tånnander, vd på Heatex.
"Det här känns lite tungt men det är omvärldsfaktorer som vi inte kan påverka", säger Christer Tånnander, vd på Heatex.Foto: Claes Nyberg
Foto: Claes Nyberg

Företaget Heatex, med cirka 120 anställda i Trelleborg, varslade på onsdagen 25 personer om uppsägning. Både tjänstemän och kollektivanställda berörs av varslet. "Det är jävligt tragiskt", säger If Metalls lokala ombud.

– Orsaken är den situation vi är i nu. 95 procent av det vi säljer är i euro och den har försvagats med 25 procent mot den svenska kronan. Samtidigt har materialkostnaderna och transportkostnaderna ökat, säger Christer Tånnander, vd på Heatex sedan tre år tillbaka.

Annons

Heatex tillverkar värmeväxlare och företaget har produktion även i USA, Kina och Tjeckien. I Trelleborg finns huvudkontoret och den största delen av produktionen. Planen är nu att flytta cirka 15 procent av tillverkningen från Trelleborg till Tjeckien.

– Det här känns lite tungt men det är omvärldsfaktorer som vi inte kan påverka, säger Christer Tånnander.

Han ser just nu inte någon risk att företaget kommer att försvinna helt från Trelleborg.

– Vi håller på att utveckla nya produkter här. Trelleborg är lite av ett kompetenscentrum inom företaget, säger han.

Senast 2008 fick 20 personer sluta på Heatex då nya produktionslinjer byggdes upp i USA och Kina. Därefter har man anställt ett 25-tal personer i Trelleborg. Hur många som nu verkligen kommer att få sluta är oklart.

– Vi informerar och lägger ett varsel. Sedan kommer vi att förhandla nästa vecka. Vår ambition är att det ska bli klart så fort som möjligt. Det är ju mycket känslor inbladade i sådant här, säger Christer Tånnander.

Enligt honom har medarbetarna på företaget vetat om att varslet varit på gång.

– Hela kvartal ett har varit rätt så ansträngt och vi har en öppen information, säger han.

Viktor Nirfelt är ordförande för If Metalls fackklubb på Heatex.

– Vi fick informationen av ledningen idag och ska sätta oss ner och förhandla i nästa vecka. Naturligtvis kommer vi att försöka rädda kvar så många av våra medlemmar som möjligt, säger han.

Annons

Beskedet kom inte som en överraskning för fackordföranden.

– Bygger man upp ett dotterbolag i Tjeckien så är väl en sådan här utveckling inte helt oväntad.

Viktor Nirfelt hyser gott hopp om att man ska klara av varslet på bästa sätt men är samtidigt nedslagen av beskedet.

– Det är jävligt tragiskt.

Martin Strandberg
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons