Annons

Haveri gav modernare ögonavdelning

Ett haveri ledde till att ögonmottagningen moderniseras. I stället för den gamla kameran kommer nu en digital kamera att användas för ögonbottenfotografier. Förändringen kommer att spara tid åt både patienter och personal samtidigt som ett miljöproblem försvinner.
Trelleborg • Publicerad 16 december 2003

Den gamla utrustningen för fotografering av ögonbotten, till exempel vid diabetesscreening, var från 80-talet och så föråldrad att den måste skickas till Japan för renovering sedan den havererat för knappt två veckor sedan. I fredags beviljades de nödvändiga 550 000 kronorna av Region Skåne för att köpa in ett digitalt fotorum, det vill säga kamera och datorutrustning för att både ta och hantera bilderna. När den nya utrustningen kommer till Trelleborg är inte klart. - Jag hoppas det går så fort som möjligt, säger Anitha Algotsson, verksamhetschef på ögonavdelningen. Men vi måste följa de upphandlingsregler som regionen har. Med den gamla utrustningen kunde patienterna kallas tillbaka om bilderna inte blev bra. Alla sådana problem försvinner nu. Med den digitala utrustningen syns det direkt på skärmen om bilden är bra. Ögonavdelningen tar bilder av ögonbotten för att se om det blivit förändringar i de fina blodkärlen i samband med diabetes eller förändringar på synnerven. Redan idag är väntetiderna på undersökning långa, omkring 18 månader. Med de fortsatta besparingarna inom Region Skåne nästa år finns risken att väntetiderna kommer att öka. - Tidsbesparingen kommer att gynna både patienter och personal, säger Anitha Algotsson. Patienterna behöver inte komma tillbaka för nya bilder och personalen får tid över för annat. Varje år tas mellan 1 200 och 1 400 bilder på ögonavdelningen. Nästa år kommer också datajournaler att införas. Det innebär att både text och bilder kan överföras digitalt mellan ögonavdelningen i Trelleborg och ögonkliniken i Malmö. - Dessutom ser man förändringarna bättre på de digitala bilderna än på de gamla filmbilderna, säger Anitha Algotsson. Ögonavdelningen I Trelleborg har varit den sista ögonenheten inom Region Skåne som inte haft tillgång till digital kamerautrustning.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons