Hatten av för skogens godsaker

Trelleborg • Publicerad 9 oktober 2006
061008 Svamp plockning i Ljunghusen Bild:Tomas Nyberg
061008 Svamp plockning i Ljunghusen Bild:Tomas NybergFoto: 
061008 Svamp plockning i Ljunghusen Bild:Tomas Nyberg
061008 Svamp plockning i Ljunghusen Bild:Tomas NybergFoto: 
Titta, en tallriska! Mykologen Sigvard Svensson inspekterar Eva Virgins svampkorg och hittar både vanliga och ovanliga fynd. Sigvard Svensson hade en hektisk dag under Naturskyddsföreningens svampdag i Ljunghusen. Han blev mer eller mindre överfallen av vetgiriga svampentusiaster som ville få klarhet i vad de hittat. BILD: TOMAS NYBERG
Titta, en tallriska! Mykologen Sigvard Svensson inspekterar Eva Virgins svampkorg och hittar både vanliga och ovanliga fynd. Sigvard Svensson hade en hektisk dag under Naturskyddsföreningens svampdag i Ljunghusen. Han blev mer eller mindre överfallen av vetgiriga svampentusiaster som ville få klarhet i vad de hittat. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 
Visst kan man bli sugen när man ser en korg med så många godsaker i. Svampexkursionen i Ljunghusen lockade många Näsetbor och andra som kommit för att få råd och tips i svampplockandets svåra konst. Det är inte lätt att hitta rätt bland alla sorter, Helena Malmqvist försökte identifiera sin skörd.
Visst kan man bli sugen när man ser en korg med så många godsaker i. Svampexkursionen i Ljunghusen lockade många Näsetbor och andra som kommit för att få råd och tips i svampplockandets svåra konst. Det är inte lätt att hitta rätt bland alla sorter, Helena Malmqvist försökte identifiera sin skörd.Foto: 
061008 Svamp plockning i Ljunghusen Bild:Tomas Nyberg
061008 Svamp plockning i Ljunghusen Bild:Tomas NybergFoto: 

"Det är fantastiskt. Vi plockar inte svampen, vi hämtar den!" Peter Gardell från Malmö är lyrisk. Hans söndagsutflykt tillsammans med hustrun Eva till Ljunghusen är en riktig fullträff. I korgarna har de svampar av alla slag och paret spetsar in sig på en smarrig kvällsmåltid.

– Vi vill ha så att det räcker till ett par smörgåsar i alla fall, säger Eva Gardell.

Eva och Peter är två av knappt 50 personer som kommit till Ljunghusen för att delta i Naturskyddsföreningens svampexkursion. Som expert har föreningen anlitat Sigvard Svensson, mykolog knuten till Botaniska museet i Lund.

Sigvard Svensson har fullt upp. Han blir nästan överfallen av svampplockare som varit ute i skogen och tagit för sig. Ivrigt vill de veta vad de egentligen har i sin korg. Och framförallt: ifall det går att äta eller inte, vilket egentligen är den viktigaste frågan.

– Svampar är inget att leka med. Man ska inte plocka med sig något som det råder minsta tvekan om ifall det är giftigt eller inte, säger Sigvard Svensson.

Hans råd till osäkra plockare är att lära känna ett par sorter ordentligt.

– Det ska vara arter som inte går att förväxla med giftiga. Kantareller är ett sådant exempel, säger Sigvard Svensson. Men för en riktig svampkännare är frågan om inte de ovanliga sorterna är roligast att hitta. Som fransig jordstjärna, som hittades av ett barn på morgonen.

– Barn är bra att ha med sig. De har inga förutfattade meningar om vad man ska plocka. Vi vuxna är mer inriktade på det som är ätbart, säger Sigvard Svensson.

Det är ett i många avseenden ovanligt bra svampår i år. Framförallt för soppar. Däremot har det varit lite upp och ned vad gäller kantareller.

Därför kommer Birgitta Jonssons kantarellfynd lite som en överraskning. Särskilt för henne själv.

– Jag har bott här i 30 år och aldrig stött på några. Jag trodde inte de fanns här. Jag blev jätteglad!

Hennes fynd skapar större uppmärksamhet än de mer okända sorterna vilket tyder på att herr kantarell har en särställning i popularitet hos svampplockare.

Christina Cederblad från Skanör tycker både ovanliga och vanliga svampar är intressanta. Men så har hon också "svampdille" som hon säger.

– Det är roligt att prata med en expert så att man får en förklaring till alla konstiga svampar, säger Christina Cederblad, som plockar svamp så mycket hon hinner.

– Hösten är riktigt rolig, det blir svamp nästan varje dag, säger hon.

Andreas Mårtensson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.