Hätsk debatt om flyktingar

"Vellingemoderaterna tar upp frågan om flyktingmottagning lagom till valet av taktiska skäl".
Trelleborg • Publicerad 31 augusti 2006

Det påstod såväl centern som folkpartiet under onsdagskvällens möte i kommunfullmäktige. Bengt Bergström (fp), som enligt egen utsago kanske gjorde sitt sista inlägg efter 40 år, sa att frågan kommit upp vart fjärde år "med en drucken papegojas envishet".

– Moderaterna har sett taktiskt på det och det är inte första gången. Nu går skam på torra land, dundrade Bengt Bergström.

Kommunstyrelsens ordförande Göran Holm viftade bort påståendet.

– Det är integrationsverket som skickar skrivelser till oss som vi ska svara på, jag tror inte de tar hänsyn till den moderata valkampanjen i Vellinge.

Debatten om själva sakfrågan, ifall Vellinge ska ta emot flyktingar, blev stundtals hätsk. Centerpartiets Sten-Axel Norén sade sig inte vilja råda flyktingar att flytta till en så främlingsfientlig kommun. Socialdemokraternas Inger Jarl-Beck menade att Vellinge är en så pass välbärgad kommun att man borde värna om människor på flykt. Han vände sig till Göran Holm och uppmanade honom att studera hur lokalbefolkningen har det på någon av sina jaktresor till Afrika.

Göran Holm upprepade partiets mångåriga ståndpunkt: staten ska ha ansvaret för flyktingmottagningen, inte kommunerna. Sen gav han igen mot Inger Jarl Beck.

– Det värsta som kan hända flyktingarna är att hamna i en sossekommun.

En längre debatt uppstod också om en interpellation som kristdemokraten Kjell Bornhager skrivit. Bornhager undrade varför Vellinge tappat placeringar i lärarförbundets undersökning om bästa skolkommunen.

Men undersökningen gav inte M-nämndens Lars-Ingvar Ljungman mycket för. Han kallade det för en partsinlaga innan han citerade Mark Twain.

– Lögn, förbannad lögn och statistik.

Andreas Mårtensson

0410-545 27

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.