Annons

Hästkrafter ska göra stan säker

Dallas och Mozart ska göra polisen synlig och trelleborgarna tryggare under sommaren.
Trelleborg • Publicerad 12 juli 2005

Turister höjer på ögonbrynen och barnen vinkar glatt när Dallas och Mozart lugnt skrittar fram längs med Algatan och upp genom Stadsparken.

Trelleborgspolisen måste bli mer synlig tycker nye polischefen Lenny Göransson. Därför har han engagerat kollegorna från rytteriet i Malmö att patrullera i stan både kvällar och mitt på dagen. Tidigare har de kallats in vid fotbollsmatcher och under Mikaelifestligheterna, men under juli och augusti ska trelleborgarna få möta dem flera gånger i veckan.

Annons

Dallas är ett 17-årigt svenskt halvblod som rids av Anna-Karin Cavalli-Björkman. Kompisen Mozart, en dansk oldenburgare, är "bara" 8 år och arbetar tillsammans med Marie Lundén sedan ett halvår tillbaka.

– Går dom snabbt? undrar Hisen Dakaj som får syn på ekipagen i Stadsparken.

– Visst gör de det, men för det mesta tar vi det lugnt, svarar Anna-Karin Cavalli-Björkman och saktar in Dallas för en liten pratstund med Hisen och hans kompis.

Att prata med folk de möter ingår i jobbet och både poliserna och hästarna är utrustade med en stor portion tålamod.

– Vi tränar mycket på alla möjliga situationer som kan tänkas uppstå, demonstrationer eller annat, berättar Marie Lundén.

Även om de ridande poliserna är en krympande kår inom polisen finns det flera fördelar med att ha häst i stället för bil, tycker hennes kollega Anna-Karin Cavalli-Björkman.

– Hästar är smidiga och kan ta sig fram på många ställen där man hade fått vända med bil. Och folk har stor respekt för hästar.

– Ja, och man har en fantastiskt bra överblick från hästryggen, fyller Marie Lundén i.

Till de ridande poliserna kan man vända sig precis som till vilken polis som helst.

– Rena gripanden gör vi väl inte, det blir lite komplicerat att få upp dem på hästryggen, säger Anna-Karin Cavalli-Björkman med ett leende, men vi kan självklart kalla på förstärkning när det behövs.

Annons

Men trots alla fördelar har även hästar en baksida. Lenny Göransson är väl medveten om allmänhetens frågor om vem som städar upp efter hästarna när de uträttat sina behov mitt i stan.

– Jag har redan kontaktat kommunen om det så att vi kan finna en lösning. Det finns alltid för- och nackdelar. Om man nu vill ha fler poliser på stan kan man inte samtidigt klaga på lite hästbajs.

Louise Voll Ercolino

0410-545 41

louise.voll.ercolino@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons