Annons

Hästartist lär ut sina knep

I tv hjälper han unga hästägare att komma till rätta med problem som de har med sina fyrbenta vänner. På de största arenorna i Europa uppträder han inför tusentals åskådare. Om knappt två veckor kommer Tobbe Larsson till Anderslöv.
Trelleborg • Publicerad 2 april 2012
Frihetsdressyr kallas metoden som Tobbe Larsson använder när han tränar sina hästar att utföra olika rörelser efter hans små kommandon. Bilden är tagen under en inspelning av Ponnyakuten på Tobbe Larssons gård i Sjörup utanför Ystad.
Frihetsdressyr kallas metoden som Tobbe Larsson använder när han tränar sina hästar att utföra olika rörelser efter hans små kommandon. Bilden är tagen under en inspelning av Ponnyakuten på Tobbe Larssons gård i Sjörup utanför Ystad.Foto: 

Han kallar sig hästartist och lockar ett par tusen unga hästkillar och -tjejer att söka till TV-programmet Ponnyakuten varje år och rör sig mycket runtom i Europa för att uppträda med sina hästar. När han kommer till Sydslättens ryttarförening i Anderslöv står det "Clinic med Tobbe Larsson" på affischerna.

– Clinic är egentligen ett hemskt ord men det används inom hästsporten och betyder ungefär workshop. Jag brukar ha med mig ett par av mina hästar, ha headset på mig och prata och visa vad jag gör. Det handlar om att på ett instruktivt sätt tala om de små signaler som jag ger hästarna, säger Tobbe Larsson som menar att hästar är extremt lyhörda.

Annons

– Sen låter jag alltid folk i publiken ställa frågor, säger han.

De små uppvisningarna som han gör då och då tycker han själv är riktigt roliga. Det är något helt annat än att uppträda i en show inför en jättestor publik på en stor arena.

– Detta är lite show och lite praktiskt. Därför blir det en väldig bredd.

Uppvisningen i Anderslöv den 14 april är uppdelad i tre delar. Först tänker Tobbe Larsson visa prov på frihetsdressyr.

– Jag har alltid varit intresserad av frihetsdressyr och kontakten mellan häst och människa. Det är så små signaler och vinkar som behövs.

Till hjälp lovar han att ta med sig sin största stjärna, hästen Nicke.

– Eftersom vi är så nära hemma så tar jag med Nicke. Han är en riktig hästcelibritet. Han är den enda svenska hästen som haft öppningsnumret i Europas största hästshow. Det är också han som är med i reklamen för ATG och för Bragokex, säger Tobbe Larsson som är stolt över hästen som till och med Madonna bett att få träffa personligen.

– Ibland är det jag som är glad att jag får följa med honom när vi är ute i världen, skojar Tobbe Larsson.

Efter frihetsdressyren kommer Tobbe Larsson visa hur han använder sina metoder även under uppsutten ridning. Det sista momentet kallar han ”hand vid häst”.

– Då går man med hästen, som har grimma eller träns, fast på marken, förklarar Tobbe Larsson.

Annons

Varför blev det en clinic hos Sydslättens ryttarförening?

– Det var via bekantas bekanta som är engagerade i klubben. Jag körde samma grej i Båstad förra året och då var det helt fullsatt. Jag hade säkert kunnat uppträda på större flashigare klubbar men jag tycker att detta är kul för Anderslöv. De är en liten kämpande förening och detta livar upp i föreningen.

Tobbe Larsson tror inte att det kommer att vara några problem att få dit publik. Tusen biljetter har släppts och en stor del är redan sålda.

– Det brukar komma både riktiga hästmänniskor och andra som bara tycker att det är kul att titta på. Frågorna brukar också variera utifrån det. Alltifrån ”vad heter hästens mamma” till mer specifika hästfrågor från de riktiga nördarna, säger han.

Taner Caliskan och Kristin Knutsson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons