Annons

Håslövs byaskola slog upp portarna

Nu är ateljé och matteverkstad färdigrenoverade på Håslövs byaskola som höll öppet hus under lördagen. För barnen innebar det en vanlig skoldag. I alla fall nästan.
Trelleborg • Publicerad 15 januari 2006
Julia Löfmark och Emma Wettermark funderar på vad de skulle göra med 5 000 kronor. I lördags var det öppet hus på Håslövs byaskola i Vellinge kommun. Bild. Jessica Bloem Pettersson.
Julia Löfmark och Emma Wettermark funderar på vad de skulle göra med 5 000 kronor. I lördags var det öppet hus på Håslövs byaskola i Vellinge kommun. Bild. Jessica Bloem Pettersson.Foto: 

I den nyrenoverade ateljén på andra våningen i Håslövs byaskola är Julia Löfgren och Emma Wettermark från årskurs sex i full färd med att färglägga sina teckningar. Uppgiften: att illustrera svaret på frågan "Vad skulle du göra om du fick 5 000 kronor?".

– Jag skulle köpa en New Foundland-hund, säger Julia Löfgren.

Annons

Emma Wettermark skulle spara lite av pengarna och ge resten till Röda korset, berättar hon.

Skillnaden mot en vanlig skoldag var lektionssalarna under lördagsförmiddagen intogs av en strid ström nyfikna föräldrar, syskon och släktingar. Efter att den sista renoveringen blivit färdig höll skolan öppet hus.

Håslövs byaskola är en friskola med 73 elever från förskola och upp till årskurs sex. De flesta eleverna kommer från Höllviken.

– Här jobbar vi i små grupper, alla känner alla. I dag vill vi att föräldrar och andra ska se vad barnen gör, hur lärarna jobbar på skolan, säger Astrid F Stensson, vd för Kämpingestugans AB som driver skolan.

I klasserna finns aldrig mer än femton elever, för att undervisningen ska bli så individanpassad som möjligt. Även matematikundervisningen sätter individen i fokus berättar Cecilia Palm, matematiklärare som gladdes åt sitt nyrenoverade klassrum.

– Det är viktigt att undervisningen gör att barnen ser meningen och slutmålet med övningarna så att de blir sporrade att fortsätta. Här får alla jobba i sin egen takt och efter sin egen kapacitet. Men först och främst ska matten vara kul, säger hon.

Vid ett bord sitter Emelie Strömer med kompisen Matilda Sandgren mitt emot. Båda går i fjärde klass och är djupt försjunkna i sina matteövningar.

– Det är sådär svårt, säger Emelie Strömer som gått i Håslövs byaskola sedan hon var sex år.

– Jag tycker att matte är det roligaste ämnet i skolan, säger Matilda Strömgren.

Jessica Bloem Pettersson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons