Annons

Hårt tryck mot akuten

Den förste december ökade lasarettets akutmottagning sina öppettider och öppnade tre nya vårdplatser där patienter kan stanna över natten. Sedan dess har patienttrycket varit väldigt stort. Samtidigt pågår en omfattande ombyggnad.
Trelleborg • Publicerad 7 januari 2012
Tidigare i veckan var Stig Persson från Vellinge en av patienterna som fick tillbringa natten på akuten i Trelleborg. - Jag trivs väldigt bra här. Jag kom hit igår. Då mådde jag inget vidare men det är bättre nu när jag har fått blod, säger han.Foto: Tomas Nyberg

TRELLEBORG. – I december har det varit väldigt högt tryck i hela Skåne och det har märkts även här, säger Towa Jexmark, verksamhetschef på Trelleborgs lasarett.

Akuten i Trelleborg har nu öppet mellan klockan 8 och 22 varje dag. Men det finns viss bemanning dygnet runt vilket gör det möjligt att ta emot ambulanser även nattetid. Sedan förändringarna infördes har både antalet personer som själva sökt sig till akuten liksom ambulanspatienterna ökat kraftigt. Vissa nätter har upp till sju ambulanser kommit till akuten i Trelleborg.

Annons

– Innan hade vi gjort beräkningar på att det skulle vara mellan noll och max tre ambulanser varje natt så det har varit väldigt hektiskt. Men detta betyder att vi avlastar Malmö bra, säger Towa Jexmark.

Även det nya året har haft en intensiv inledning på akuten med många svårt sjuka patienter. Flera fall av kräksjuka har också blossat upp på lasarettet vilket gjort läget ännu besvärligare.

– Det är ont om vårdplatser och vi måste vara försiktiga med tanke på viruset som orsakar kräksjukan, säger Towa Jexmark.

Akutens tre nya egna vårdplatser har varit ett välkommet tillskott på lasarettet. Längst ner i korridoren finns tre rum som är lite extra ombonade jämfört med de övriga undersökningsrummen. Det är intagningsrum där patienter hamnar som behöver stanna lite längre på akuten.

– Vi har kunnat öppna dessa igen eftersom vi bemannar även på natten, säger Towa Jexmark.

För personalen på akuten har nattbemanningen också gjort arbetet på kvällarna drägligare.

– Även de som kommer in sent på kvällen kan vi bli färdiga med i lugn och ro. Innan skulle hela avdelningen stänga och alla skulle hem, säger Towa Jexmark.

Under fjorårets första elva månader hade akuten i genomsnitt strax över 1000 patienter per månad. Under december var man uppe i 1250.

– Nu får vi hit våra patienter direkt i större utsträckning. Innan åkte många först till Malmö och det tog ett eller två vårddygn innan vi fick hit dem. Nu blir det både en transport mindre och en kvalitetsförbättring. Det blir bättre för patienten att hamna rätt redan från början, menar Towa Jexmark.

Sedan i höstas pågår en omfattande renovering av akutens lokaler. Snart är den första etappen klar och det nya väntrummet och den nya receptionen kan börja användas. Samtidigt ska andra delar av de befintliga lokalerna evakueras och delar av akuten får tillfälligt flyttas en trappa upp. Där har man precis tömt en korridor som tidigare varit bland annat gynmottagning men under senare tid använts för administration.

– När vi kommer att vara på två plan kommer vi att behöva ha någon extra personal, säger Towa Jexmark, som räknar med att kunna flytta tillbaka verksamheten till den färdigrenoverade akuten efter sommaren.

Monica Hansson
Jenny Isaksson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons