Hårt jobb för en timme på catwalken

Mycket arbete och nervositet inför mode- och frisyrshowen i Parken.
Trelleborg • Publicerad 30 oktober 2006
Caroline Marklund och Nathalie Björnqvist är i full gång med att styla var sin frisyr. Bild:Tomas Nyberg
Caroline Marklund och Nathalie Björnqvist är i full gång med att styla var sin frisyr. Bild:Tomas NybergFoto: 
Parken är fullsatt när de första modellerna tar steget ut på catwalken. Det blir succé och kompisarna jublar. BILD: LOUISE VOLL ERCOLINO
Parken är fullsatt när de första modellerna tar steget ut på catwalken. Det blir succé och kompisarna jublar. BILD: LOUISE VOLL ERCOLINOFoto: 

Klockan är tio och på salong Art Mano i Trelleborg är det full verksamhet. Caroline Marklund och Nathalie Björnqvist jobbar koncentrerat med var sin frisyr. I ena stolen sitter Stephanie Schyllert och får sitt raka, svarta hår klippt och i andra stolen får Lina Olofsson stora böljande lockar.

– Hoppas frisyrerna håller till i kväll. Du får inte röra dig på hela dagen, säger Caroline Marklund skrattande till Lina Olofsson.

I kväll är det dags för den stora mode- och frisyrshowen som tjejerna förberett i månader. Det är ett projektarbete i Frans Suellgymnasiets frisörutbildning och det är samtidigt en välgörenhetsshow där alla pengar kommer gå till Cancerfondens bröstcancerprojekt Rosa Bandet.

Men nu är det de sista förberedelserna som är i fokus. Naturligtvis är det vissa saker som envisas med att krångla in i det sista.

– I natt skulle jag bränna musiken till visningen, men det var något som inte funkade så jag tvingades ringa efter hjälp mitt i natten, suckar Caroline Marklund.

Och en av modellerna har blivit sjuk just i dag.

– Det är lugnt, en annan kille får ta hans ombyte också, säger Caroline Marklund.

Helena Larsson är en av modellerna som ska gå på catwalken i kväll. Hon är inte så nervös, hon har gått visningar förut.

– Men lite känns det ju så klart, säger hon. Hennes hår ska göras stort och hon ska bland annat ha ett klädombyte bestående av leggings, lång tröja, skärp och väska.

– Det värsta som kan hända är att man trillar, men det tror jag nog inte ska hända. Det viktigaste är att ha kul, säger hon.

Sanne Himanen sitter också och väntar på sin tur i frisörstolen.

– En regnskur hade varit det värsta, så allas fina frisyrer bara skulle ligga helt slickade, säger hon. I Parken har en catwalk byggts upp och musiken dånar i högtalarna. Det är dags att öva på kvällens program. Två och två går modellerna ut på podiet och instrueras av Sofie Jönsson hur de ska stå. Det är mycket som ska klaffa. Vem som ska komma in när, till vilken musik och tillsammans med vem. Vissa vinglar på klackarna. Vissa halkar på det hala golvet. Men alla ser ut att ha kul.

– Kom ihåg att inte sjunga med till musiken, det ser jättefånigt ut. Och smila inte om ni tycker det känns onaturligt. Annars ser det skitbra ut, säger Nathalie Björnqvist till modellerna.

Så är det dags. Klockan är några minuter i sju och utanför Parken ringlar sig kön lång. Föräldrar, kompisar och andra nyfikna vill gärna betala en slant för att se showen.

– Tänk om de inte tycker det är bra, säger en jättenervös Caroline Marklund medan hon kikar på publiken i kulisserna.

Kvällens DJMohammed Chahin drag igång skivspelaren och de första modellerna rör sig ut på catwalken. Publiken applåderar och kamerablixtarna smäller av.

– En jättebra idé, deet är inte ofta det händer sånt här i Trelleborg, tycker kompisarna Linda Jönsson, Sandra Wiborn och Caroline Glans som kommit för att stödja sina gamla gymnasiekompisar som agerar modeller. Och så är det ett bra sätt att stötta Rosa Bandet.

Även Torgil Johansson och Andreas Åkerman har kommit för att se kompisarna modella.

– Kul idé, men vi hade nog inte vågat gå själva.

Efter 55 minuter är det hela över. Tjejerna är avtackade och har tackat sponsorer och föräldrar. Nu kan de äntligen pusta ut.

– Det har verkligen varit jättekul, summerar Sofie Jönsson. Och ja, jag skulle gärna göra det igen.

Emma Olevik

Louise Voll Ercolino

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.