Härligast i världen

För mer än 250 år sedan gjorde Carl von Linné sin Skåneresa. Det har Vellinge fotoklubb tagit fasta på i utställningen "Härligast i världen" som visas på Vellinge bibliotek.
Trelleborg • Publicerad 21 februari 2008
1749 gjorde Linné en Skåneresa – nu visas bilder i hans anda på Vellinge bibliotek. Här syns ett magasin fotograferat av Göran Gudmundsson. @08 Bildbyline:Bild
1749 gjorde Linné en Skåneresa – nu visas bilder i hans anda på Vellinge bibliotek. Här syns ett magasin fotograferat av Göran Gudmundsson. @08 Bildbyline:BildFoto: 

I samband med 300-årsjubileet av Linnés födelse förra året fick medlemmarna i fotoklubben en idé. Varför inte ta reda på vad Linné såg på sin Skåneresa 1749 och fotografera platserna så som de ser ut i dag?

- Vi ville visa det som fortfarande finns kvar och har fotograferat lite över allt i Skåne, säger Stefan Sandberg, ordförande i Vellinge fotoklubb. Åtta fotografer ligger bakom utställningens drygt 40 bilder. Tidigare har utställningen även visats i Skanör.

En linnea i närbild, en korngroda i den skånska myllan och stenhus i Malmö. Motiven varierar även om det är en del av Skåne som Linné lär ha varit särskilt förtjust i. När han kom till området mellan Malmö och Trelleborg ska han ha utbrustit "Det här är den härligaste platsen i världen".

Ingrid Holmberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.