Annons

Härliga hallons högsäsong hägrar

Även om safta och sylta är begrepp som mer eller mindre är utrotningshotade i dagens dubbelarbetande vardagspussel, finns det många anledningar att besöka en av slättens självplockningar i sommar.
Trelleborg • Publicerad 19 juli 2005

Hallonen lyser röda och perfekta meter efter meter efter meter i Granbackens hallonodling. Mitt i havet av de taggiga buskarna står Inger Johansson från Kämpinge och fyller låda efter låda med de välsmakande bären.

– Vi plockar varje år och lägger i frysen och så äter vi av dem så länge de räcker, säger Inger Johansson nöjt och plockar ivrigt vidare.

Annons

Hon tillhör ett ovanligt släkte.

Självplockning står numera endast en bråkdel av omsättningen på Granbackens bärodling.

– I början, när vi började med hallonen gick alla bär till självplockningen, nu handlar det om kanske fem till 10 procent, säger Ingemar Göransson som driver Granbackens gård.

Resten av bären plockas av inhyrd arbetskraft och säljs till affärerna.

– Folk har väl blivit lite latare, säger Ingemar Johansson och ler. Ingemar Göransson började med ett par enstaka buskar för drygt 20 år sedan. År efter år växte sedan odlingen med ett par plantor. Nu står de i prydliga rader över ett helt hektar.

– Men nu får det räcka, jag planterade de sista nya plantorna för kanske åtta år sedan, säger Ingemar Göransson.

Det tar sin tid att sköta buskarna.

– De grenar som har bär i år, ska klippas ner i höst, sedan ska det gödslas, vattnas och bindas upp också, berättar Ingemar Göransson.

De flesta hallon som finns hos hobbyodlaren är enligt Ingemar Göransson hösthallon. De är mer lättskötta men bären kommer sent. Inger Johanssons man, Ingemar Johansson, fyller också lådor med hallon. Dock inte lika snabbt som sin fru eftersom han då och då inte kan motstå att lägga hallonen i munnen i stället för i lådan.

– Äh, Ingemar väger mig både före och efter vi har plockat, säger han och skrattar.

Åsa Meierkord

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons