Annons

Härjad park blir dyr affär

Förstörelsen i stans parker och rabatter kostar kommunen runt 150 000 kronor om året. I år är det värre än vanligt och i Östervångsparken har vandaliseringen redan kostat 80 000, bara i sommar.
Trelleborg • Publicerad 16 juli 2008
Den här rabatten med sommarblommor har förstörts tre nätter i rad. Nu återställs den inte fler gånger. Bild: Albin Brönmark
Den här rabatten med sommarblommor har förstörts tre nätter i rad. Nu återställs den inte fler gånger. Bild: Albin BrönmarkFoto: 

Härom morgonen var det dags igen.

- Det var omkullvälta parkbänkar och förstörda rabatter i Östervångsparken, säger parkchef Göran Larsson med en suck.

Annons

Han och hans medarbetare börjar bli vana. Sedan skolavslutningarna i början av juni har vandaliseringen av parkavdelningens arbete blivit allt mer omfattande.

- Det är mycket mer än vanligt. Två rabatter med sommarblommor har blivit upprivna tre nätter i rad.

Hittills har de ägnat några timmar varje morgon åt att återställa det som blivit förstört, men Göran Larsson menar att det är slut med det nu.

- Det är helt meningslöst. Vi blir ju rätt ledsna när det förstörs om och om igen.

Av besparingsskäl sker nästa plantering först i höst, och då med en mer tålig blomsort.

Vandaliseringen omfattar även möbler som bänkar och bord. Om allt som förstörts hade blivit ersatt hade det kostat 80 000-90 000 kronor.

Göran Larsson misstänker att det är uttråkade skollediga ungdomar som ligger bakom dåden.

Vandaliseringen har hittills i år varit mest förekommande i Östervångsparken, men även andra områden drabbas. Vid Övre och i Stadsparken som ligger intill förstörs med jämna mellanrum bord, bänkar och planteringar. Parkavdelningen får enligt Göran Larsson jobba hårt med att snygga upp efter andra.

- Många klagar på oss och vårt arbete, men vi gör otroligt mycket för trelleborgarna.

Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons