Hårdare krav – men lika många är behöriga

Det har blivit svårare att komma in på gymnasiet. I fjor räckte det med 30 poäng, idag krävs minst 80.
Trelleborg • Publicerad 28 april 2011
Foto: LAURENCE MOUTON

Förra veckan fick alla niondeklassare reda på om de kommer in på sitt förstahandsval till gymnasiet eller inte. Trots hårdare krav är antalet obehöriga sökande till Söderslättsgymnasiet ungefär lika många i år som i fjor. Det handlar om cirka 110 personer av totalt drygt 360 som saknar behörighet.

– Om man ser på de som har sökt till oss verkar det som att de i god tid har fått reda på vilka nya regler som gäller, säger Håkan Smidvall på Söderslättsgymnasiets antagning.

Fram tills förra årets intagning räckte det att vara godkänd i kärnämnena, vilket motsvarar 30 poäng, för att man skulle räknas som behörig. I år ser det annorlunda ut.

För att komma in på ett studieförberedande program ska man ha minst 120 poäng, det vill säga godkänt i tolv ämnen varav tre är kärnämnena. De olika programmen kräver dessutom godkänt i olika ämnen. Till exempel måste man ha godkänt i SO-ämnen om man vill gå samhällsprogrammet.

För att komma in på ett yrkesförberedande program krävs 80 poäng, varav 30 ska komma från godkänt i svenska, matte och engelska.

– I fjor räckte det i princip att man hade godkänt i svenska, matte och engelska. Fanns det sedan plats kvar på ett program kom man in där. Det är lite tuffare i år, säger Håkan Smidvall.

Att jämföra medelpoängen för de intagna i år och i fjor finns det därmed ingen mening med.

– Som jag ser det blir det ingen rättvis jämförelse. Vi har ett helt annat system i år, säger han.

Nu är omvalsperioden igång. Fram tills den 15 maj kan niondeklassarna prioritera om sina val och välja bort sådant som de har kommit in på. Den 1 juli kommer det slutgiltiga antagningsbeskedet.

Louise Löfgren
Fanny Johansson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.