Annons

Hårda sparkrav på lasarettet

Lasarettet ska spara 22,5 miljoner kronor, eller nästan fyra procent, av en total omslutning på omkring 580 miljoner. De direktiven har lasarettet fått inför nästa års budget.
Trelleborg • Publicerad 8 november 2007

Det kan bli så illa att vissa verksamheter måste skäras bort även om ledningen på regionnivå än så länge inte begärt det.

– Det är kostnadssidan vi måste åtgärda, säger ekonomichefen Dan-Ola Jönsson. Vi kommer att behöva många åtgärder. Det kommer inte att räcka att bara titta på enstaka poster.

Annons

Region Skåne håller sig med ekonomiska mål som är svåra att hantera för sjukvården. Å ena sidan ska budgeten vara i balans, det vill säga kostnaderna får inte vara större än intäkterna, men å den andra så finns också ett kostnadstak så när kostnaderna ökar, till exempel på grund av nytt löneavtal, kan inte ett lasarett kompensera detta genom att öka intäkterna.

Enkelt uttryckt så räknas en summa pengar fram som ska räcka till en viss mängd vård på ett enskilt lasarett. Om pengarna inte räcker så måste lasarettet spara, inte ta in fler patienter och vårda dem.

Det sparkrav som nu kommit är betydligt kraftigare än det som lasarettsledningen befarade skulle komma. Detta trots att Trelleborgs lasarett gjort nollresultat de senaste fyra åren och kommer att göra det i år också. – Om det visar sig att kostnadstaket är det högst prioriterade målet så finns risken att vi får skära ner i verksamheten, säger Dan-Ola Jönsson. Men det är egentligen inte någon utväg. Om vi skär bort verksamheter så minskar intäkterna och då får vi ett underskott i budgeten. Vi gör vad vi kan med budgeten men vi kommer inte att nå ett nollresultat.

Alla lasaretten ska lämna sin första version av budgeten den 23 november. Sedan kommer ledningen att summera alla underskotten och se vilka åtgärder som måste vidtas. Parallellt är en konsultfirma inhyrd för att hitta strukturella åtgärder för att minska kostnaderna.

De senaste prognoserna pekar på att Region Skånes intäkter kommer att bli 705 miljoner kronor större än vad som antogs inför årets budget. Underskottet i årets budget ligger på drygt en halv miljard så här långt, med tre månader kvar av året.

Den borgerliga regionledningen vill införa ett avvecklingsanslag på 450 miljoner för att täcka de besparingar som inte får fullt effekt under 2008.

Inom primärvården jäser det. Bara i sydvästra Skåne ska primärvården spara omkring 20 miljoner kronor. En vårdcentral, Lindängen, stängs och läggs ihop med Lindeborg. Beslutet att bygga en ny vårdcentral i Husie har rivits upp trots att behovet bara har ökat de senaste tio åren.

Christer Hansson

0410-545 42

christer.hansson

@trelleborgsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons