Hårda sparkrav för skolan

Skolnämnden i Trelleborg, som ansvarar för för- och grundskola, får inte lika mycket pengar som man begärt för nästa års verksamhet. För att klara budgeten måste skolnämnden dra ner ungefär 15 miljoner kronor.
Trelleborg • Publicerad 22 oktober 2003

Det ska ske genom bland annat mindre städning, översyn av skollbussarna, lägre standard på läromedel, utrustning och kompetensutveckling samt en översyn av hela organisationen. - Däremot säger vi att barngruppernas storlek inte bör öka och att vi inte ska ta bort pedagoger, säger Sven Lindkvist (s), ordförande i skolnämnden i Trelleborg. Vid sammanträdet i tisdags där skolnämnden diskuterade budgeten för nästa år blev det votering, eftersom moderaterna hade ett annat förslag till besparingar. Majoritetens förslag segrade med 7-2 i röster. Det innebär bland annat att 1,8 miljoner kronor ska sparas på städningen. - Vi köper städning av fastighetskontoret för ungefär sju miljoner kronor per år, säger Sven Lindkvist. Det kan finnas utrymmen som inte behöver städas så ofta. Just nu håller man på med en översyn av busstransporterna och enligt Sven Lindkvist kan resultatet bli att det finns pengar att spara där. Skolnämndens beslut innebär också att det kan göras besparingar genom sämre standard på läromedel, utrustning och kompetensutveckling för lärarna. - Vi anser att det är bättre att spara på de hårda sakerna, som läromedel, än på pedagogerna, säger Sven Lindkvist. Det kan också finnas verksamheter utanför själva pedagogiken, som utvecklingsgrupper, där man kan omfördela resurser istället för att ta in vikarier, till exempel. Moderaterna reserverade sig mot beslutet i skolnämnden och förde fram egna förslag till besparingar. Moderaterna vill bland annat att skolorna bara ska städas varannan dag, frånsett toaletterna. Dessutom vill m minska öppettiderna på förskola och fritidshem med en timme per dag och spara på förberedelseklasserna samt på Öppen förskola och familjecenter. Moderaterna menar att majoritetens beslut kan få konsekvenser för kvalitén på den pedagogiska verksamheten. - Moderaternas förslag riktas särskilt in på de icke obligatoriska verksamheterna, skriver m i sin reservation.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.